bikram yoga
Yoga

Hvad er Bikram Yoga? Vi har prøvet den populære yogaform!

23. november 2021
af Nina Bendixen
Udgivet første gang 23. november 2011 Foto: Shutterstock
Hvad er bikram yoga? Bikram Yogas opskrift på en sund og gennemtrænet krop består af 26 yogastillinger, 40 graders varme og 90 minutter. Læs med her og hør, hvad vores journalist fik ud af oplevelsen med bikram yoga, og hvorfor du måske bør prøve den populære yogaform.

Har du hørt om Bikram Yoga?

Det minder om Hot Yoga, men der kan være forskel på temperaturen i lokalet ved de to yoga-former. Fælles for dem begge er dog, at man skal være opmærksom på sin væskebalance og bør drikke rigeligt med vand undervejs, fordi man sveder meget.

Sved er kroppens måde at nedkøle sig selv på. Det er ikke et tegn på, at kroppen forbrænder mere. Så når man dyrker bikram yoga, er det varmen, der fremmer svedperlerne på panden og ikke nødvendigvis selve træningen. 

Til gengæld siges det, at Bikram Yoga gør dig mere smidig end andre yogaformer, fordi varmen øger blodgennemstrømningen i kroppen. 

Hvad er Bikram Yoga?

En Bikram Yoga-klasse varer typisk omkring 1,5 time. I løbet af den tid kommer man gennem en række stillinger, som alle udføres i et rum med en temperatur på cirka 40 grader. 

Selve Bikram Yogaen er lavet til at bringe din krop i balance, helbrede eventuelle skader og gøre din krop mere fleksibel. Du får et bedre kredsløb, og yogaen er også kendt for at lindre stress.

Gennem bevægelse i udfordrende stillinger vil du også stimulere de organer, som sørger for, at du får blod rundt i kroppen – det er ifølge yogastudiet BikramCPH det, som får dig til at føle dig mere frisk og afslappet.

Trænerne bag yogastudiet understreger dog samtidig, at du skal ikke være bange for at tage en pause undervejs, hvis du føler dig lidt svimmel. Det er helt normalt, og dit helbred er meget vigtigere end yogatimen.

LÆS OGSÅ: Tre yoga-stillinger, de fleste kan være med på

feminas journalist Nina Bendixen har været forbi yogastudiet i København, og her fortæller hun om sin oplevelse med Bikram Yoga i det varme studie. 

Bikram Yoga giver ikke bare sved på panden

Min krop har efterladt en silhuet af sved på håndklædet. Selv mine skinneben sveder. Bikram yoga giver ikke bare sved på panden, men på hele kroppen, og jeg kan vride mit tøj efter halvanden time i det tropiske lokale.

Intet mindre end 40 grader er det varmet op til, og efter en kold cykeltur i strid modvind tiltaler dette tropiske Bikram Yoga-klima mig mere end noget andet.

Hvad er Bikram Yoga godt for?

Som nævnt ovenover er Bikram Yoga godt for en hel masse. Men hvorfor er bikram yoga godt? Jo ... Det er godt, fordi du oplever følgende, efter du har taget nogle timer:

  • Lindrer stress
  • Normaliserer dit stofskifte
  • Du bliver smidig og fleksibel
  • Du får bedre blodomløb
  • Du bliver frisk
  • Du får gode venner til yogatimerne

Kilde: bikramcph.dk 

Jeg bliver hurtigt overvældet af den dybe Bikram Yoga. Der er stort fokus på vejrtrækning, og flere gange må jeg have hovedet mellem benene for at få ilt til hjernen.

Min puls er mærkeligt høj, når man tænker på, at det eneste, jeg bedriver de første fem minutter, er at trække vejret med hænderne under hagen.

 

Jeg kan mærke min puls pumpe under huden, imens vi bevæger os gennem de 26 stillinger. Det er næsten, som om den løfter huden fra knoglerne. Men Bikram Yoga føles faktisk rigtig rart, for jeg kan mærke, at min krop arbejder på en sund måde.

Lad blufærdigheden blive hjemme fra Bikram Yoga

Jeg har taget en yga-top på til træning, men halvvejs gennem bikram yoga-sessionen opgiver jeg min blufærdighed og smider trøjen. Den er blevet helt tung og gennemblødt af sved og skjuler alligevel ikke noget mere.

Bikram_yoga_yogamaette

Alle de andre på holdet står også i top og shorts, men folderne i huden betyder lige pludselig ikke noget for nogen af os. Vi er i den samme svedige båd.

Efter Bikram Yoga-timen mærker jeg, at huden på min ryg smuldrer, og mine ben ryster under mig. Jeg tømmer en fyldt flaske vand på to minutter, og mit hoved føles klart og afslappet.

Det er virkelig en fed oplevelse, så jeg glemmer hurtigt min kamp undervejs i heden. Selvom det var hårdt, kommer jeg helt sikkert igen for at udfordre det lille helvede. 

Bikram yoga er en lang proces 

Tine Søndergaard er ejer af yoga-studiet, hvor jeg har prøvet bikram yoga for første gang. Hun fortæller mig, at yogaformen er inspireret af fordelene ved varmen i det indiske klima, hvor yoga oprindeligt kommer fra. 

Ved at dyrke Bikram Yoga får du stabiliseret dit søvnmønster, øget din lungekapacitet og koncentrationsevnen, afstressert dit sind, balanceret din vægt og fordøjelse og styrket dine muskler og din smidighed, siger hun.

- Men det er en lang proces, og kroppen skal vænne sig til din nye sunde livsstil.

Jeg er spændt på, om min krop kommer til at reagere på yogatimen i aften. Tine Søndergaard fortæller dog, at det er helt normalt, at kroppen kan reagere på bikram yoga i starten.

- Man skal ikke blive forskrækket, hvis man får hovedpine eller ikke kan sove om natten efter de første par gange, for du har sat godt gang i organerne, og kroppen bliver ved at arbejde, efter du har forladt lokalet, siger hun. 

- Alle kan dyrke yoga. Et åndedrag ad gangen. Hvis du kan trække vejret, kan du også dyrke yoga. Uanset hvor du er, uanset hvem du er, lover hun og tilføjer:

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

- Og alle skal have nem mulighed for at gøre det. Derfor laver vi alle yoga-programmerne gratis tilgængelig for dig hjemme i stuen, i pausen på arbejdet eller på ferien. Du bestemmer, hvornår yogaen passer ind i din hverdag - og så er det bare at trykke play.

 

Ønsker du mere yoga-indhold fra femina?

Hvis du ligesom journalist Nina Bendixen har mod på mere yoga, har femina heldigvis en yoga-kanal på YouYube med en lang række videoer, som du kan se helt gratis. 

Tanken er at gøre yoga så let som muligt for så mange som muligt. Vi vil være med til at løfte danskernes trivsel og hverdagslykke, og vi tror på, at yoga kan skabe et bedre liv for flere.

Derfor har femina lavet en yoga-kanal i samarbejde med den erfarne yogalærer Karen Pallisgaard. 

Klik her for at komme videre til yoga-kanalen, hvor du kan se alle videoerne gratis.