yoga
Sundhed

Yoga: 10 former du skal kende

12. januar 2017
af Christina Bølling & Jo Brand
Foto: Panthermedia
Yoga er ikke bare yoga. Det kan være både styrkende, beroligende og sjovt. Så det er bare med at vælge, om 2017 skal være det år, du finder vej til yogamåtten.

10 yoga-former du skal kende

For en nybegynder kan det være svært at finde rundt i alle de forskellige yoga-former. Her får du listen over 10 populære yoga-former - så er det bare at finde den der passer dig og så ellers komme igang. Rigtig god fornøjelse.

1. Aerial-yoga

Yoga, der dyrkes i luften – det vil sige, mens du ”hænger” i et stykke stof. Øvelserne er ofte akrobatiske.

2. Acro-yoga

Yoga med akrobatiske elementer, som du dyrker sammen med en partner.

3. Ashtanga-yoga

En serie gentagne bevægelser. Fysisk krævende og styrkende yoga med fokus på åndedrættet. LÆS OGSÅ: 5 myter om yoga (og lidt om prutter og mænd i g-strenge)

4. Hatha-yoga

Yoga i form af fysiske yogastillinger. Det vil sige, at stort set alt yoga i Vesten hører ind under hatha-yoga. Målet er at få kroppen og sindet i ro som en forberedelse til meditation.

5. Iyengar-yoga

Yoga, hvor der er stor fokus på den korrekte udførelse af stillingerne, der også holdes forholdsvis længe, ligesom der bruges udstyr som blokke og bælter.

6. Kundalini-yoga

Yoga i kombination med bl.a. åndedrætsteknikker og meditation.

7. Power-yoga

Minder om ashtanga-yoga, men i modsætning til denne type afhænger serien af stillinger hos den enkelte lærer. LÆS OGSÅ: Yoga for begyndere

8. Restorativ yoga

En yogapraksis, der typisk kun inkluderer få stillinger, og hvor du ligger eller sidder så behageligt og støttet, at du kan slappe af og hvile ud.

9. Yin-yoga

Yoga, hvor du sidder eller ligger i lang tid i hvert enkelt stilling (som regel mellem tre og fem minutter) og som har fokus på at spænde af og få strakt bindevævet.

10. Vinyasa-yoga

En yogapraksis, hvor du går ”flydende” fra den ene stilling til den anden. Det vil sige, at flere af de ovennævnte retninger er vinyasa, f.eks. ashtanga- og power-yoga Kilde: Yogajournal.com LÆS OGSÅ: 5 fejl vi typisk gør i yoga-træningen
https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_2.png
Yoga er blevet en mere og mere populær motionsform herhjemme de seneste par år, og yoga-centre skyder op over alt. Så der er ingen undskyldning for ikke at hive yoga-måtten frem og komme i gang med at dyrke yoga. Der findes mange former for yoga. Der er de tratidionelle "grene" inden for indisk yoga, hvor nogle slags yoga har mere fokus på spiritualitet, nogle på vejrtrækning og andre på yoga som motionsform. Men der findes også de mere praktisk varierende former for yoga, såsom yoga i vand, power yoga eller yoga for gravide. Nøgleordene for yoga er harmoni, balance og moderation i alle aspekter af livet. Mange af os er tilbøjelige til alene at bruge hovedets ressourcer. Med yoga inddrager man også kroppens intelligens, som resulterer i en stærk og sund kropsbevidsthed, der gør os i stand til at reagere på kroppens signaler. Yoga virker på en gang afstressende og vitaliserende.

Læs også