https://imgix.femina.dk/media/b6063e043a914e08a923786c5ab0747e.jpg
Sundhed

Vil kun falde i søvn hos os

14. april 2010
af Benedikte Hertel
Foto: Colourbox
Hvordan får vi vores søn til at sove i sin egen seng?

Vi har en søn på 13 måneder, og han vil kun falde i søvn hos os. Han har en tremmeseng, der står lige ved siden af vores seng, men den dur bare ikke. Vi har fundet en godnatrutine, hvor han får sin fl aske (vi trapper ned), dereft er får han lov til at lege lidt nede på gulvet, hvor han skift es til at lægge hovedet på gulvet og på et par puder. Bagefter kommer han ind i vores seng med en af os ved siden af sig. Når jeg går i seng, kan jeg nogle gange lægge ham i sin egen seng, men det er yderst sjældent, at det går godt. I gennemsnit en gang om ugen lykkes det uden, at han vågner. I starten troede jeg, at det var, fordi han havde brug for mere tryghed. Det har stået på i to til tre måneder. Jeg er i tvivl om, hvad vi skal gøre.

Hver aften bliver jeg irriteret og frustreret, så jeg er begyndt at tro, at han vil skille os ad. Vi vil meget gerne have vores seng igen, for vi har ikke så meget tid til hinanden. Det føles som om, at al tiden går til ham, og når han endelig er faldet i søvn, har vi også brug for at have tid til os selv. Jeg ville bare ønske, at han vil falde i søvn i sin egen seng, som han kunne engang.
Nina Clausen

Kære Nina
Ritualer og rutiner er kun gode, så længe de fungerer eft er hensigten, og man er tilfreds med dem. Når de ikke dur mere, så bliver de til dårlige vaner, som man skal lave om, og når det drejer sig om små børn, så er det altid forældrenes ansvar at gennemføre forandringerne. Der er ikke noget mærkeligt i, at han er svær at få flytt et fra jeres seng over i sin egen, når I går i seng. Da har han jo allerede fået sovet lidt og har derfor kræft er til at kæmpe for at blive liggende hos jer. Og ingen bryder sig om at blive flytt et fra en varm til en kold seng om natten. Jeg tror, I bliver nødt til at indføre et helt nyt godnatritual, for at få brudt situationen, og jeg vil anbefale, at hele ritualet foregår i relation til hans seng. Når han har fået sin flaske og fået børstet tænder, så skal I lægge ham i hans egen seng, så det bliver der, han falder til ro og falder i søvn. Så spring det med puderne i stuen over, og se i stedet i billedbøger eller syng lidt for ham, mens han ligger i sengen. Er det puderne fra stuen, han er særlig glad for, så tag dem med ind i sengen. Gør sengen til et rigtig hyggeligt sted at falde i søvn, i stedet for et sted han bliver flyttet over til på et tidspunkt, hvor han lige sov så godt. I skal være forberedt på, at jeres søn reagerer, når rutinerne bliver lavet om. Det gør alle børn. Så I skal væbne jer med tålmodighed og holde fast i den nye rutine i mindst to uger. Nye rutiner tager tid at indføre.
Benedikte Hertel
Sundhedsplejerske

Læs også:
10 tricks, der får baby til at sove
Jeres barns søvnbehov ændrer sig efter alder

Læs også