overgangsalder
Sundhed

Vibeke Windeløv om overgangsalderen: ”For mig har det aldrig været tabuiseret"

9. oktober 2019
af Jo Brand
foto: Sif Meincke
For teaterdirektør og filmproducent Vibeke Windeløv har overgangsalderen ganske vist betydet en mindre libido, men ellers har hun aldrig følt sig diskrimineret eller følt, at det var et tabuiseret emne.

– Libidoen … den er faldet. Ikke i forbindelse med overgangsalderen, bare sådan gennem årene.

– De ting, man har gjort som yngre, på grund af ens libido har været fuldstændig åndssvag, fordi man er drevet af et eller andet urinstinkt-hormon.

Det fader ud, man gør bare ikke de der skøre ting. Man tænker sig om og er meget mere rationel i forhold til kærligheden. Jeg har fandeme gjort mange dumme ting, på grund af hvad jeg vil kalde hormoner.

Det er jo mærkeligt … altså man gør det jo, har sex, og man får også noget ud af det … men det der drive, det er væk. Det er faktisk det eneste, jeg vil sige, som jeg er lidt ked af i forhold til at have mødt min nuværende mand så sent. Drivet ville jeg også gerne have haft med ham.

– I forhold til overgangsalderen og det med at forberede sig på den så var det bare ikke noget, jeg egentlig havde tænkt på, selv om jeg er et meget reflekterende menneske. Jeg vidste blot, jeg skulle have menstruation, og så en dag ville det holde op.

Min generation af kvinder var ikke sådan ”naturlig fødsel” omkring det som en ting, hvor man ikke måtte tage hormoner. Det var bare noget, som var meget naturligt. Man vidste, at man på et tidspunkt ville komme i overgangsalderen, og så kunne man jo bare håbe på, at den ikke ville blive slem.

– Jeg husker ikke selv, at jeg på noget tidspunkt har oplevet eller hørt mine omgivelser sige noget negativt om overgangsalder, og jeg har aldrig følt mig diskrimeret.

LÆS OGSÅ: Mette Horn om overgangsalderen: "Skal man genofinde sig selv eller slutte fred med det hele?"

Men jeg har talt om det på mit arbejde, i forbindelse med at jeg begyndte at tage hormoner. For mig har det aldrig været tabuiseret. Jeg har heller ikke tænkt, at jeg var mindre kvinde på den anden side af overgangsalderen.

– En gang imellem, hvis jeg kommer ind et eller andet sted, og der sidder en ung pige med alle sexhormonerne pumpende ud af sig, så tænker jeg: ”Hold kæft, hvor er du lækker!”

Der må man bare bide i det sure æble og sige, at der bliver man altså lidt mere indtørret, når man bliver ældre, på den måde, at man jo overhovedet ikke har det der. Men man skal jo heller ikke have flere børn, så det er jo meget naturligt, at det svinder ind.

– Men det med at blive overset handler jo ikke kun om overgangsalder og fertilitet. Det der også sker med kvinder, der føler sig usynliggjort, som min svigermor gjorde, er jo, at de bliver glemt på en anden måde. Det er jo ikke, fordi de pludselig er 65 eller 70 år. Det er jo deres egen energi …

LÆS OGSÅ: 5 ting, forfatter Sanne Gottlieb har lært om overgangsalderen

– Hvis man ikke er i gang eller ikke kontakter folk, hvis man falder hen, så bliver man jo grå, og så bliver man ikke set. Men jeg kender da masser af kvinder, som må være langt over overgangsalderen, som man jo bestemt ser, og det er jo, fordi de har energi til at leve livet. Men hvis du begynder at nedtrappe livet, så bliver du leverpostej.

Læs også