Sundhed
11. oktober 2019

5 ting, forfatter Sanne Gottlieb har lært om overgangsalderen

Overgangsalder er stadig tabubelagt for mange kvinder. For at gøre op med det faktum har musiker og forfatter Sanne Gottlieb skrevet bogen Klimakteriesild om den uundgåelige fase.
Af: af Jo Brand
5 ting, forfatter Sanne Gottlieb har lært om overgangsalderen

Foto: Claus Boesen

Musiker og forfatter Sanne Gottlieb gik i overgangsalder allerede som 38-årig, og ret hurtigt besluttede hun sig for at fortælle om det på bl.a. Facebook. Og nu har hun, der i dag er 51 år, skrevet bogen Klimakteriesild, hvor hun interviewer 12 kendte kvinder, der enten er i eller har overstået overgangsalderen, og eksperter, der ved, hvad der sker i kroppen.

– Jeg er ude på at nedbryde tabuet og gøre op med, at overgangsalderen er noget pinligt og noget, der gør, at kvinder ikke er lige så attraktive og gode som før. Overgangsalderen er stadig lig skam for rigtig mange kvinder, men jeg vil gerne have dem til at tænke: Jeg er i overgangsalder, men mit liv er ikke slut af den grund, og jeg er sgu ret lækker. Og samtidig vil jeg gerne have, at de skal vide, hvad der sker i kroppen og sindet, og hvilken betydning hormoner kan have. Jeg selv havde det f.eks. ikke godt, før jeg fik hormoner, siger Sanne Gottlieb, der her fortæller om de fem største lektier, hun har fået i forbindelse med arbejdet med bogen:

1. En af de ting, der har overrasket mig, er, hvor forvirrede vi kvinder er, når det kommer til overgangsalderen. Selv om vi er rigtig gode til at få information, og selv om vi har styr på så meget, så har jeg endnu ikke mødt en kvinde, der har haft totalt styr på sin overgangsalder. Vi ved en del, men det er, som om vi ikke kan bruge det i forhold til vores eget liv. F.eks. ved vi, at mange får tørre slimhinder, men det er de færreste, der gør noget ved det. Selv når vi er til lægen, siger mange ikke noget, fordi vi ikke tror, at der er noget at gøre ved det, eller fordi det er pinligt at tale om. Selv om det i virkeligheden er så let at behandle.

2. Man skal ikke underkende, hvor godt man kan få det af at få behandling med hormoner. Det har jeg hørt fra mange kvinder i forbindelse med, at jeg skrev bogen. Når man kommer i overgangsalderen, bliver mange ekstra følsomme. Det oplevede jeg også selv. Jeg vidste godt, at jeg var overgangsalderen, men tænkte ikke, at den kunne være skyld i, at jeg havde det, som jeg havde det. Men så var jeg hos en gynækolog, der sagde, at mine hormoner var helt i bund, og 24 timer efter jeg begyndte tage hormoner, var jeg tilbage til mit gode gamle jeg.

3. Selv om hormoner virker for mange, er der stadig mange kvinder, der er hormonforskrækkede. Det skyldes bl.a., at der for omkring 20 år siden blev lavet en undersøgelse, som viste, at hormoner giver øget risiko for brystkræft og blodpropper, men senere har man fundet ud af, at forsøget kun var lavet på kvinder over 60 år, så det er baseret på fejltal, men budskabet sidder stadig tilbage i mange.

4. Hvis man har en livmoder, må man ikke få rent østrogen, fordi det kan give øget risiko for livmoderhalskræft. Men gynækolog Christine Felding, som jeg taler med i bogen, fortæller, at der stadig er læger, der udskriver rent østrogen til kvinder med en livmoder, fordi de ikke altid ved, hvad de skal gøre.

5. Hvis man mister sexlysten i forbindelse med overgangsalderen, kan man som kvinde også få udskrevet testosteron. Ud over at det øger sexlysten, gør det også, at man føler sig mere vital og får energi.

Siden dette interview blev lavet, har et nyt studie i The Lancet vist, at kvinder i overgangsalderen har øget risiko for brystkræft ved hormonbehandling over længere tid. Sundhedsstyrelsen skriver, at det ikke ændrer ved de nuværende anbefalinger for brug af hormonbehandling, men at det er vigtigt, at læge og patient opvejer risici i forhold til fordelene ved de forskellige behandlinger.

Læs mere om:

Læs også