Vi går Ladywalk for hyggens og fællesskabets skyld
foto: Henrik Bjerg
Marianne Flugt råber og klapper samtidig taktfast i hænderne »go, go, go, kom så«, og den lille flok, som er ude at varme op til årets Ladywalk, speeder under snak og latter en smule op i tempo. Ad en smal asfalteret vej går de op i klitterne og videre ned på stranden. De skutter sig lidt mod blæsten fra Vesterhavet, hvor bølgerne ruller ind mod stranden.
Vil du også med, når vi igen i år går Ladywalk? KLik her og se hvordan du tilmelder dig!
Marianne Flugt er selvbestaltet leder af »Fru Flugts aktive piger«, som hun har døbt holdet. Det er hende, som hvert år sørger for tilmelding til Ladywalk, bestilling af trøjer og koordinering af kørsel i privatbiler, når det 20 kvinder store hold på selve dagen og på træningsdage skal fragtes til og fra Agger.
Ladywalk er en festdag
De fleste af de aktive kvinder er i familie med hinanden og har trådt deres barnesko i Agger, men i årenes løb har der været lidt udskiftning, og nye er kommet til, blandt andet flere arbejdskolleger. Mariannes mormor, Merete Hansen, er den eneste, som stadig bor i byen, og følgelig er det også faldet i hendes lod at byde alle indenfor til en tår kaffe, når de syv kilometer, som holdet hvert år går, er tilbagelagt. Det gør hun nu med stor glæde, skulle vi hilse og sige.
– Det er en fast tradition at slutte af med kaffe og rabarberkage. Undervejs på ruten er det tanken om den gode kage, der holder os oppe, så den skal være der, siger Marianne Flugt med et glimt i øjet.
Byens knap 400 indbyggere glæder sig hvert år til begivenheden. Til tops går Dannebrog i flagstængerne, og der suppleres med små papirsflag i indkørsler og på græsplæner. Deltagerne kommer fra hele Thy, Mors, Lemvig, Struer, Thyborøn, Viborg, Holstebro og Herning.
Mødet med gamle veninder
Gåturene bliver skudt i gang kl. 18.30, men »Fru Flugts aktive piger« mødes allerede om eftermiddagen for at hygge sig med hinanden, grille pølser, spise sandwich fra en af boderne, der er stillet op i dagens anledning, og nyde synet af de tusindvis af kvindelige deltagere, der er strømmet til fra nær og fjern. Dagen er også en glimrende anledning til at få hilst på gamle veninder og tidligere arbejdskolleger, som også er mødt frem for at være med. Det lokale »Iversen Band« disker hvert år op med populære toner, blandt andet fra Kim Larsens og Shu-Bi-Duas omfattende bagkatalog. Bag instrumenterne står fire brødre fra Agger, som går på om eftermiddagen og fortsætter til hen på aftenen. Elever fra den lokale Svankjær Efterskole spiller til opvarmningen forud for gåturene.
En daglig gåtur kan forebygge blodpropper
Hepper på hyggen
Agger kan takke Lone Mark for at være kommet med i det fornemme Ladywalk-selskab. I mange år drev hun en købmandsbutik i byen, og en dag fik hun besøg af Ivan Mejlgaard, som er formand for Ladywalk. Han sælger vægte, og det var i egenskab af sælger, han besøgte butikken. Samtalen kom ind på Ladywalk, og Lone, som altid har været optaget af at profilere sin by, foreslog Agger som arrangør.
– Ivan afviste først med begrundelsen, at det var Agger for lille til. »Det er i storbyerne, vi arrangerer det,« forklarede han og fortalte, at der var flest deltagere i København og færrest i Odense, hvor der det første år
var 200 tilmeldte. Jeg sagde, at vi da sagtens kunne samle over 250 kvinder her. Ivan fik overtalt bestyrelsen, og det første år gik vi 1.087 piger, fortæller Lone Mark, som er stolt over, at Agger i årenes løb er vokset til at være den andenstørste arrangør af Ladywalk, kun overgået af København.
– I Agger hepper vi på hyggen og gør alt, hvad vi kan for, at alle skal nyde at komme her. Og det gør de så meget, at flere kommer tilbage med familien for at vise, hvor mor har gået. Enkelte deltagere er blevet så glade for byen, at de har købt sommerhus eller ferielejlighed her eller har indlogeret sig på campingpladsen, siger Lone Mark, hvis mostre, kusiner, mand og børn fra begyndelsen har været involveret i arrangementet som frivillige hjælpere.