https://imgix.femina.dk/media/billeder/2012/august/vaccineprim.jpg
Træning og kost

Vaccinen for de udvalgte!

27. august 2012
af Lonnie Kjer
foto: All Over
Fra i dag er det gratis at få den HPV-vaccination, der kan forebygge livmoderhalskræft. Hvis du altså er max 26 år – og kvinde. Og det er bare med at komme afsted, siger gynækolog, Christine Felding. Også drengene! Forvirret?

I modsætning til så mange andre kræftformer ved man faktisk, hvorfor omkring 400 kvinder årligt rammes af den farlige livmoderkræft. Det skyldes nemlig en virus - HPV - der siges at have skylden for op mod 70 % af alle tilfælde af livmoderhalskræft, men nu er der altså håb for forude. Indtil nu har kun piger op til 12 år fået tilbuddet, men nu er vaccinen, der beskytter mod livmoderhalskræft, kønsvorter og celleforandringer, udvidet, så piger op til og med det 26. år får samme tilbud. Så langt, så godt, men det er langt fra godt nok, hvis man spørger gynækolog Christine Felding. For drengene smitter pigerne … der smitter drengene - og derfor burde de også få muligheden. Som de gør det i bl.a. USA og Australien.

Drengene skal med!
"Jeg ved ikke, hvad politikerne tænker på. Selvfølgelig skal drengene da vaccineres, men det hele handler jo - igen - om penge, og det er en stor fejl," siger Christine Felding til oestrogen.dk. Af samme årsag valgte hun at skrive et brev til sundhedsministeren i håb om at få ministeren på andre tanker. Forgæves.
"Da man gav de australske drenge muligheden, faldt antallet af drenge med kønsvorter med en fjerdedel, og det koster jo også penge at behandle den slags. Og så skal man ikke glemme, at vaccinen beskytter drengene mod anal- , -penis og strubecancer, så der er god grund til også at sende drengene til lægen." Med 3600 kr på lommen. Det er nemlig prisen for vaccinen, hvis man ikke er medlem af Danmark … eller er ung pige!

Afsted til lægen!
Og nu er det altså de unge piger, født mellem 1985-1992, der - indtil udgangen af 2012 får lov til at få den vigtige vaccine. Et tiltag, Christine Felding trods alt hilser varmt velkommen, selvom hun altså også gerne så både drengene - og piger, der er ældre end de 26 år - få samme mulighed.
"Men for dem, der får det betalt nu, er det jo bare med at komme af sted fra i dag," siger hun.
Vi andre må selv komme til lommerne og så i øvrigt passe vores tre-årlige kontroller med celleprøve fra livmoderhalsen hos egen læge. Det er til gengæld også rigtig vigtigt, lyder det fra gynækologen.
"De fleste bliver smittet med HPV på et tidspunkt, og hvis du ikke får generende symptomer, opdager du det altså kun, hvis du sørger for at blive undersøgt ofte nok," siger hun. Den opfordring er hermed givet videre.

Vidste du ...

… at 150 danske kvinder hvert år dør af livmoderhalskræft?

… at HPV - human papillomavirus - overføres seksuelt eller ved intim kontakt?

… at man kan få HPV-vaccinationen hos alle praktiserende læger, speciallæger og vaccinationsklinikker?

"Kan broccoli banke brystkræft?"

Læs også "Dét skal du spise mere af!"

Tjek Shoppen!

Her er horoskoperne!

Læs også