https://imgix.femina.dk/media/98e2efb23f454e6b93153bdd682468eb.jpg
Træning og kost

Tag en fridag fra slankekuren

1. juni 2011
af Line Kalum Jarlkov, SlankeDoktor.dk
Hvis du er god til at overholde sin sunde livsstil i hverdagen, er det i orden at nyde lidt sødt én gang om ugen.

Spiser du tre hovedmåltider og to-tre mellemmåltider, fiber- og proteinrigt og fedtfattigt, så er der plads til, at du kan nyde lidt sødt, eller et glas vin èn gang om ugen. Det ødelægger intet med én slankefridag, hvor du gør nogle ikke helt planlagte ting.

Det giver derimod ofte fornyet mod på igen, at tage fat på de sunde og strukturerede vaner.

Her får du seks tips, der kan gøre din slankefridag lidt sødere:

Spis brød til
Hvis du kan lide at spise æg til din morgenmad så vælg at spise rugbrød til. Spiser du et æg uden rugbrød, er fedtenergiprocenten 66 %, vælger du at spise en hel skive rugbrød (50 g) til, så falder fedtenergiprocenten til 31 %. Har du lyst til at komme noget pålæg på dit rugbrød, så vælg pålæg som tomat med purløg, en skive skinke, hamburgerryg eller filet pyntet med f.eks. peberfrugt. På den måde holder du din fedtenergiprocent nede i det hele måltid.

Kage med kant
Chili kan øge din forbrænding og gør at du ikke spiser helt så meget. Prøv at bag en chokoladekage hvor du tilsætter lidt finthakket, rød chili. Et godt tip er at bage kagen dagen før den skal bruges, så kommer chilismagen bedre til sin ret. Chilien kan være med til at give dine fedtfattige retter mere smag, så de bliver spændende på en ny måde.

Is a la yoghurt
Hvis du får lyst til is, så køb kun små portioner. Undgå at købe literis, køb ispinde, så spiser du mindre. Yoghurtis indeholder ikke nær så mange kalorier som flødeis. Vælg derfor denne mere fedtfattige variant, men husk - "lidt med måde". Bare fordi det er yoghurtis, er det stadig en del kalorier i, og de tjener ikke nogen nytte, i forhold til et vægttab. En anden fedtfattig variant kan være sorbetisen.

Læs også: 8 kostråd mod kræft

Lav din egen burger
Travle eller trætte dage betyder nogen gange "lette løsninger", så som fastfood. Men stop lige op og tænk før du bestiller og spiser. Hvorfor ikke lave din egen burger; det tager ikke lang tid, den smager bedre og så kan du nyde den med god samvittighed. Du sparer let 100 kalorier og ofte meget mere ved at lave din egen burger. Det afhænger af hvor stor en burger, du vælger. Det skyldes, at du kan vælge magert kød til bøffen, spise mindre eller helt undlade ost og dressing. Og husk det grønne; f.eks. er råkost virkelig lækkert i en burger.

Fritter, der hitter
Hvis du har trang til pommesfrites: Lav prommesfrites-stænger af rodfrugter som pastinak, persillerod, jordskokker og gulerødder. Bag dem i ovnen som du ville med alm. pommesfrites og drys salt over. Det smager mindst lige så godt som kartoffeludgaven men er langt sundere.

Læs også: Mangler du D-vitamin?

Choko-boost
Hvis du trænger til lidt chokolade, så vælg den mørke chokolade med et højt kakaoindhold (min.70 %). Den er langt sundere end den lyse, da den indeholder polyfenoler; en gruppe antioxidanter, der nedsætter risikoen for hjerte-kar-sygdomme. Men husk, det nytter ikke noget at spise hele pladen - et par choko-brikker er rigeligt!

https://imgix.femina.dk/legacy/media/03ab65b9b3574e638ab7229648c61e9c.jpg

Læs også