https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/engangsbilleder-2014/marts/depriprim.jpg
Træning og kost

Spis dig fra nervøsiteten!

18. marts 2014
af Lonnie Kjer
Foto: Shutterstock
Bliver du hurtigt småstresset og nervøs? Spiller nerverne dig et puds, eller har du tendens til angst og bekymringer. Så er det måske værd at vide, at visse madvarer kan være ret så effektiv medicin. Læs med her.

Det er aldrig ligegyldigt, hvad vi fylder i os af mad. Tilsyneladende heller ikke for vores mentale helbred. For uden at udnævne enkelte mirakel-madvarer til at være de rene lykkepiller, har det faktisk en effekt på psyken, hvad vi vælger at spise, skriver kk.no.

Omega 3 - mod angst
Vi ved f.eks. godt, at Omega-3 er sundt for hjertet, men nu har forskning fra Ohio State University slået fast, at det også kan dæmpe angst. I undersøgelsen blev en gruppe deltagere tildelt et tilskud af Omega-3, mens resten ingenting fik, og resultatet var altså et 'fald i angst' på 20% i Omega-3-gruppen, skriver kk.no. Du kan dog roligt springe det dyre kosttilskud over. Det er nemlig i den virkelige vare - den gode fisk - du finder alt det sunde.

Dæmp angsten, drik teen
Næste sundhedstip er lige så simpelt og lige ved hånden. Kamillete. Du har måske ofte drukket den mod hals- eller mavesmerter, men den varme driks beroligende effekt er faktisk dokumenteret. Det viser sig nemlig, at teen ikke bare er et fint alternativ til sovemedicin, men faktisk kan dæmpe angst - om end det er i et beskedent omfang. Samme fine effekt skulle grøn te ha', men så skal du efter sigende drikke flere kopper, end du nok lige umiddelbart orker … men alligevel.

B-vitaminer er vigtige
Og når du nu er i gang med at finde de angstdæmpende varer frem, skulle du snuppe et par æg, en citrusfrugt eller noget godt svinekød med i måltidet. Det indeholder vigtige B-vitaminer, som er gode for hjernen, og får man for lidt af den slags, bliver vi hurtigere irritable og angste.

Mælkesyrebakterier mod stress?
Når desserten skal på bordet, så lad der være yoghurt på menuen. Det rigtige valg af yoghurt, der indeholder probiotiske mælkesyrebakterier. Lige præcis disse bakterier er sunde og beskytter os mod andre skadelige - og så har de den positive sidegevinst, at det dæmper angst, stress og depression, viser tidligere studie fra Irland.

Når dét så er sagt, gør de gode varer det selvfølgelig ikke ud for hverken medicin eller terapi, hvis man har angst eller deprimeret i en sådan grad, at det skulle være påkrævet. Men det skulle altså være muligt at dæmpe symptomerne i det små.

Læs også