https://imgix.femina.dk/media/billeder/2012/august/solprim.jpg
Træning og kost

Sol mod sukkersyge?

30. august 2012
af Lonnie Kjer
foto: All Over
Har du har lidt D-vitamin i blodet, har du langt større risiko for at udvikle diabetes 2, har danske forskere fundet frem til. Et godt råd? Smut ud i solen, når den er der!

Der er sagt og skrevet meget om D-vitaminet. Man kan få for meget, og man kan få alt for lidt. Det sidste kan resultere i sukkersyge, mener de på Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed i Danmark. De har undersøgt mere end 4000 danskere mellem 30 og 60 år og sammenlignet både rygevaner, vægt, blodtryk og altså indholdet af D-vitamin i blodet, og deltagerne med et lavt indhold havde altså dobbelt så stor risiko for at udvikle diabetes 2, skriver forskning.no.

Mindre vitamin, mere insulin …
Gennem et program, der sorterede dårlige vaner som rygning og mangel på motion fra, kunne de sammenholde data på forsøgspersonerne og tilsyneladende bekræfte en sammenhæng mellem indhold af vitaminet i blodet og forstadier til sukkersyge. Når D-vitamin-indholdet falder, stiger glukose- og insulinniveauet nemlig, slår forskerne fast. Derfor håber man på at kunne gennemføre et studie, hvor én gruppe får ekstra D-vitamin og én gruppe ikke modtager behandlingen og på den måde sammenligne, hvor mange af dem, der rammes af sukkersygen.

Få fat i de fede fisk!
Og synes du, solens D-vitaminrige stråler svigter dig for tiden, så køb dig et glas D-vitaminpiller, eller spis fede fisk som makrel, sild, laks og sardiner. Og det er lige så godt at spise fisken fra dåsen - i hvert fald når det kommer til indholdet af vitaminer. Til gengæld er det ikke nok at spise kapsler med fiskeolie for at få D-vitaminer, for selvom det findes i fiskene, indeholder kapslerne ikke det vigtige vitamin, som får æren for både at være godt for knoglerne og for - måske - at kunne medvirke til at forebygge enkelte former for cancer, hvilket forskerne er uenige om.
Så indtil videre er det vist op til os selv at finde balancen. Og ser man på risikoen for at udvikle sukkersyge, giver det tilsyneladende mening at snuppe en tablet eller smutte ud i solen. Hvis den er her.

Læs også