https://imgix.femina.dk/media/544b51b1ad294e8db7b621231413c21c.jpg
Træning og kost

Hold dig evigt ung med "De fem tibetanere"!

22. februar 2014
af Lonnie Kjer
Foto: All Over Press
Bliv sund, rask, energisk og evigt ung. Det er ikke svært at forstå, at ”De fem tibetanere” får flere og flere tilhængere.

Du har måske hørt veninderne tale om deres møde med "De fem tibetanere". I hvert fald har Peter Kelders lille bog af samme navn for længst gået sin sejrsgang rundt om i verden. Nu også i Danmark. Om det ligefrem er selve ungdommens kilde, du finder, må være op til dig selv at afgøre, men at 'De fem tibetanere' - eller riter, som de også kaldes - giver sved på panden og masser af energi, er ikke helt ved siden af.
Og så kan man ikke ligefrem sige, at riterne gør, at du skal springe over, hvor gærdet er allerhøjest: Fem overskuelige øvelser, et par meters gulvplads og et kvarter til overs - og dagens motion er hjemme.

Go' energi
Det påstås, at de berømte øvelser stammer fra Shangri-La, den evige ungdoms glemte dal i Himalaya. Der slog en gammel herre, oberst Bradfort, sig ned i sin jagt efter ungdommens kilde. Og fandt den. Bradfort tog de fem yogaøvelser, som munkene udfører dagligt, til sig, for de er vejen til evig ungdom. Hvis man spørger obersten, i hvert fald. Under alle omstændigheder bygger de på den kinesiske, taoistiske tro på, at sygdom "blot" er et resultat af blokerede energistrømninger i kroppen. Det retter øvelserne op på. I følge hinduistisk tænkning faktisk så meget, at de fem riter garanterer et langt og sundt liv. De aktiverer nemlig kroppens energicentre og sørger for, at du genvinder sundhed, vitalitet - og ungdom. Måske. De kan i hvert fald mærkes i hele kroppen og føles som et kæmpe energiboost og en ret så perfekt start - eller afslutning - på dagen. Og så er de nemme.

Hvad er bedst for dig?
Der var en, der var to, der var tre.. Du får lynhurtigt lært at lave de fem riter. Om morgenen, om aftenen, i stuen, i haven, på jobbet. Op til dig.
Hver tibetaner, hver øvelse, skal laves mindst tre gange til at begynde med. Så snart du føler, du har overskud til det - og det får du hurtigt - forhøjer du med to ad gangen, til du når op på de optimale 21 af slagsen. Hvis du har lyst, altså. Og kræfter. Fem, syv, ni eller måske 15 gentagelser er nemlig også rigtig godt (og hårdt!), og vigtigst er det at finde præcis den model, der er bedst for dig.
Under alle omstændigheder vil "De fem tibetanere" ikke stjæle mere end mellem fem og tyve minutter af din tid om dagen. Og det er da til at overskue.

Psst - hold dig fra den sjette!
Peter Kelders bog burde måske hedde "De seks tibetanere". Der er nemlig én mere af slagsen, som i dén grad forynger både sind og krop, lyder meldingen. Men tænk dig lige om en ekstra gang, før du kaster dig ud i den. Den kræver nemlig, at du lukker ned for dit sexliv. Helt og aldeles.
For selvom rite seks er den simpleste af alle riterne, kan den opsparede seksuelle energi kun kanaliseres videre til 'højere formål', hvis du holder snitterne for - og fra - dig selv.
Måske skulle man bare nøjes med de fem, så…

Rite 1
Stå med armene strakt ud, horisontalt mod gulvet. Drej rundt om dig selv det antal gange, du har besluttet (altid et ulige antal). Træk vejret dybt, så du undgår at blive svimmel.

Rite 2
Læg dig fladt ned på gulvet, læg dine arme ned langs kroppen, og placér håndfladerne i gulvet med fingrene samlet. Løft dit hoved, sæt hagen ned mod brystet, og løft dine ben lodret og strakte op. Sænk derefter hoved og ben langsomt og på samme tid. Husk at tage dig god tid, træk vejret ind, når du løfter benene, og pust ud, når du sænker dem.

Rite 3
Sæt dit på knæene, og placér hænderne bag på lårmusklerne. Sænk langsomt hovedet mod brystet. Åbn så brystet op, læn hovedet tilbage mod nakken og svaj i din rygrad. Støt bag på lårene med hænderne. Husk vejrtrækning.

Rite 4
Sæt dig på gulvet, stræk benene, og spred dem let. Ret overkroppen, og placér håndfladerne i gulvet ved siden af. Sæt hagen mod brystet, og læn hovedet langt tilbage, så knæene bøjer, og armene strækkes. På den måde danner overkroppen en lige linje med lårene, parallelt med gulvet. Pust ud, når du giver slip på stillingen og kommer ned og slapper af.

Rite 5
Placér dit hoved ned mod gulvet, mens håndflader og fødder står fladt mod gulvet. Stræk arme og ben, mens resten af kroppen svajer, og hovedet er oppe. Bøj i hofterne, og placér kroppen i et omvendt 'V'. Husk at trække vejret dybt indad, når du går op, og pust al luft ud, når du går ned igen.

***

Dette er en "genudsendelse". Artiklen blev først udgivet i maj 2012

Læs også