Træning og kost
11. december 2012

Sild og sylte til julefrokosten

Her får du to lækre og moderniserede opskrifter til julefrokosten - serveret med Aalborg jule Akvavit: Sild med blåbær og rødbede samt sylte med alt godt fra havet.
Af: af Presse - Aaborg Jule Akvavit
https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/engangsbilleder-2012/november/2012-50-sild-p.jpg

Danskernes foretrukne juleakvavit, Aalborg Jule Akvavit, passer godt til nye juleklassikere, mener den unge kok Boris Buono, hvis kærlighed til akvavit har resulteret i nye julefrokostklassikere inspireret af den moderne husmoder m/k og den ellers traditionsbundne luksusakvavit.

Få andre lækre opskrifter på julemad (der ikke feder) her

Opskrift på Sild med blåbær og rødbeder

En nytænkt silderet, hvor Aalborg Jule Akvavits frugtige og mineralske smag får smukt selskab af syrlige blåbær og rødbedens jordagtige smag.

Tips:

• Det bedste resultat opnås ved at bruge udvandede og fileterede spegesild.
• I mange fiskeforretninger kan man få gode råd til arbejdet med silden. Udvandingen afhænger af smag og behag i forhold til, hvor kraftig man gerne vil have silden.
• Kan du ikke få fat i spegesild, så brug i stedet friske sild eller hvide marinerede sild.
• Friske sildefileter giver retten et mildere udtryk og gør den velegnet som forret i en sammensat menu.

Til fire personer

Ingredienser til jule silden:

4 sildefileter
(udvandede spegesild)
2 mellemstore rødbeder
100 g blåbær
(friske eller frosne)
50 g sukker
50 g eddike
50 g vand
2 laurbær
2 nelliker
1 kvist timian
1 spsk. Aalborg Jule Akvavit
Peberrod og dild til pynt

Sådan laver du sild med blåbær og rødbeder:

1. Rødbederne koges og skæres i grove stykker
2. Eddike, sukker og krydderier bringes i kog. Herefter tilsættes rødbedestykker og blåbær, og det hele simrer i ca. 10 minutter.
3. Lagen køles ned til ca. 30 grader og hældes over sildene.
4. Til sidst tilsættes Aalborg Jule Akvavit.
5. Det hele hældes på glas og trækker minimum en dags tid i køleskabet.
6. Servering: Sild med blåbær og rødbeder anrettes på rugbrød, gerne hjemmebagt, og pyntes med dild og revet peberrod.

Få opskriften på jule konfekt her

Opskrift på Sylte med alt godt fra havet

Aalborg Jule Akvavit er så kompleks, at den passer godt til alle slags tilberedt fisk. Her giver det skarpe en god kontrast til det sure syltede.

En syltning, som er inspireret af nutidens husmoder m/k, der forstår at anvende alt det gode fra råvarerne og minimere spild.

Den tillader samtidig, at husmoderen sidder med til bords og nyder sine gæster, frem for at knokle videre med flere retter i køkkenet.

Drinks opskrifter du bare må prøve til jul

Til fire personer

Tips:

• Brug de fisk og skaldyr, som kan skaffes hos den lokale fiskehandler, fx krabbeklør, torsk, makrel og sild. Brug hele stykker fisk.
• De syltede grønsager kan laves allerede i sensommeren og gemmes til jul.
• Gem de grøntsager, derikke bliver spist, og brug dem som tilbehør til varme retter eller til en håndmad.
• Hvis man ikke kan skaffe frisk krondild, kan tørret dild også anvendes.

Ingredienser til din sylte

400 g alt godt fra havet (jomfruhummer, havsnegle, østers, torsk mv.)
100 g sukker
100 g vand
100 g eddike
Lidt olivenolie
2 laurbær
1 kvist krondild
1 kvist dild
2 gulerødder i skiver
4 drueagurker
2 skalotteløg i halve
4 grønne tomater
Aalborg Jule Akvavit

Sådan laver du syltet alt godt fra havet:

1. Bring eddike, sukker, vand og krydderier i kog og tilsæt derefter grøntsagerne. Lad syltelagen koge 15 min.

2. Anvendes havsnegle forkoges de i letsaltet vand i en time, inden de tilsættes sammen med fisk og skaldyr.

3. Kom derefter fisk og skaldyr op i en gryde, og hæld syltelage og grøntsager over. Lad det trække 5 min.

4. Servering: Server retten i gryden med et stænk olivenolie over og pyntet med friskhakket dild.
Lige inden servering stænkes Aalborg Jule Akvavit over for at tilføre aroma. Nydessammen med et humpel groft brød og godt smør.

Så julens største kalorie bomber her

Læs også