salt
Træning og kost

Salt - derfor skal du passe på ikke at få for meget

11. februar 2015
af redaktionen
foto: Pantherstock
Seks gange mere end det, din krop behøver, og op mod det dobbelte af, hvad eksperterne anbefaler. Så meget salt får du hver dag og ofte uden at vide det. Meget af det salt, du får, gemmer sig nemlig i den mad, du køber i supermarkedet, på restauranter eller i fastfood- og færdigretter

Salt er livsnødvendigt for kroppen. Det er nemlig med til at regulere væskebalancen og sikre, at nerverne kan sende signaler rundt i kroppen, så hjernen og musklerne kan fungere optimalt. Får du imidlertid mere salt, end du har brug for, vil det på sigt slide på kroppen og være direkte sundhedsskadeligt. Det forklarer Hanne Skov, der er klinisk diætist i Hjerteforeningen, cand. scient. fra Københavns Universitet, og som bl.a. har været ansat på Rigshospitalet og Hvidovre Hospital, til FEMINA.

Salt - seks sunde alternativer

- Salt indeholder natrium, og for meget natrium kan være med til at hæve blodtrykket, da det binder væske i kroppen. Forhøjet blodtryk sætter nyrerne på overarbejde, da de skal udskille ekstra vand og natrium for at holde blodtrykket nede. Et højt forbrug af salt kan derfor på længere sigt gøre stor skade på hjertets muskulatur og blodkarrenes funktion. Når blodtrykket stiger, skal hjertet pumpe hårdere, og det slider på karvæggene i blodårene og det fremskynder forkalkningsprocesser, og dermed øges risikoen for dannelse af blodpropper i hjertet, og hjerneblødning, siger hun.

Pas på salt i færdigmaden

Hjerteforeningen anbefaler, at kvinder får maks. 6 gram salt om dagen. Det sundeste ville dog være at sænke saltindtaget til højst 5 gram pr. dag – eller hvad der svarer til en lille teskefuld.

Salt er til gengæld et fantastisk skønhedsmiddel. Se, hvordan du bruger saltet i din hudpleje

Egentlig har voksne kun brug for 1,5 gram om dagen, men de fleste får i gennemsnit 10 gram. Det sker også, selvom man ikke salter sin mad mere end højst nødvendigt. Det skyldes, at meget af den mad, vi indtager, gemmer sig i kantinemad, fastfoodprodukter som f.eks. pizza, burgere og færdigretter, hvor en ret kan indeholde op til 11 gram salt, eller hvad der svarer til næsten det dobbelte af det anbefalede saltindtag på en hel dag. Men også mad, som vi typisk anser som sundt, f.eks. morgenmadsprodukter, brød, pålæg og ost, indeholder store mængder salt. Faktisk kommer 70-80 procent af det salt, du får, fra færdiglavet mad.

- For at undgå det skjulte salt og for at reducere dit saltindtag er der meget at vinde ved at spise mindre fastfood, færdigretter og forarbejdet mad som brød, pålæg, supper, saucer og færdigmarineret kød og i stedet selv lave maden fra bunden. På den måde bestemmer du selv, hvor meget salt du tilsætter, og kan bedre kontrollere, hvor meget salt din mad kommer til at indeholde. Køber du alligevel færdigretter eller fastfood, så supplér med masser af grøntsager eller en stor portion salat, siger Hanne Skov til FEMINA.

Læs også