Træning og kost

Sådan får du bugt med fedtet på maven

af SØNDAGs Sundhedspanel 4. januar 2013
Foto Panthermedia
Det er ikke kun kost og motion, der har betydning for om du kan slippe af med fedtet på maven. Her får du svaret på, hvad der også har betydning

Rigtig mange vil gerne tabe sig på maven, så de kan blive fri for deller der hænger ud over buksekanten og så de i stedet kan få en flot og attraktiv flad mave. Så vi knokler af sted med diverse versioner mavebøjninger og sund kost.

Men hverken diæt eller motion kan gøre det alene, hvis du gerne vil tabe dig på maven og blive fri for mavefedtet, skriver Inger Forbes, der er Ph.d og naturopat på sin hjemmeside.

Løsningen er at få din krop til at producere mindre af stresshormonet kortisol (også selv om du ikke føler dig stresset). Dette hormon fortæller nemlig din krop, at den skal lagre fedt på maven.

LÆS MERE: Tre øvelser der kan mindske tress. Find dem på soendag.dk

1. Spis en kost, som hverken sulter eller stresser din krop

Når dit blodsukker er ustabilt, så stresser det din krop, og du producerer derfor stresshormonet kortisol. Ved at spise hver 3. time kan du reducere kroppens kortisolniveau med hele 17 pct. på bare 2 uger. Når du tilmed spiser protein til alle måltider og holder dig til de grove kulhydrater i stedet for de fine (hvide), så får du styr på dit blodsukker, din stress og din mavedelle.

2. Slap af og få tilstrækkelig søvn

Daglig meditation er en af de mest afstressende teknikker, der findes, og det kan derfor nedbringe mængden af kortisol i din krop og medvirke til at fjerne dit mavefedt. Men det kan hobbyer, hygge og andre afstressende teknikker også. Så husk at sætte tid af til afslapning hver dag.

LÆS MERE: Få fem tips, så du kan komme i gang med at meditere. Læs mere på soendag.dk

En god nats søvn (7-8 timer) vil ligeledes være slankende. Studier har nemlig vist, at mennesker, som lider af søvnmangel, har et højere niveau af kortisol og ældes hurtigere.

3. Dyrk konditionstræning

Når du dyrker konditionstræning, reducerer du mængden af stresshormoner i din krop. Det skal være træning, hvor du er forpustet, men stadig kan tale. Det betyder, at du har ilt nok. Målet er at gennemføre konditionstræning i 30 minutter, 3-4 gange om ugen. Det kan f.eks. være hurtig gang, dans, løb, cykling eller svømning.

Kilde: ingerforbes.dk