Pas på børnene, når du er på slankekur
Foto: Shutterstock
Stenalderkost, 5:2 kuren, Atkins diæten, Rawfood … Der findes efterhånden mange kostprincipper og slankekure, man kan bekende sig til, og det er der i princippet heller ikke noget i vejen med. Vi anbefaler dem også gerne hér på sitet. Men selv når man er på slankekur, så er det altså stadig vigtigt at lade den sunde fornuft styre og - især - ikke lade sine principper gå for meget ud over børnene..
- De piger, jeg har i terapi, er direkte angste for at spise smør, hvidt brød eller pasta. Det er gift for dem. De lever med så mange forbud og restriktioner på mad, som er fuldstændigt forskruede. Hvad end det er Atkinskuren, en kost af proteiner og ingen kulhydrater, stenalderkost, rawfood eller 5-2-diæten påvirker det følsomme børn, siger terapeut Pernille Ungermann, der behandler spiseforstyrrede, til Berlingske.
> Læs også: For meget af det gode: Kirsten blev afhængig af sin træning
Pas på det ekstreme fokus
Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade (LMS) oplever den samme tendens, nemlig at de voksnes - især mødrenes - ekstreme fokus på kost, i sidste ende kan give børnene et så forstyrret forhold til mad, at det kommer til at skade dem. Hos LMS oplever de således børn på bare otte eller 10 år, som har en unaturligt forhold til mad.
- For nogle år tilbage oplevede vi aldrig nogle, der var så unge, med spiseforstyrrelser. Jeg nægtede dengang at sige, at det var egentlige spiseforstyrrelser, for børn kan godt have perioder, hvor de ikke spiser så meget, men når det bliver gentagne gange, og de ligefrem har brug for behandling, vil jeg godt kalde det en spiseforstyrrelse, siger Generalsekretær Steen Andersen fra LMS, ligeledes til Berlingske.
Overdrevet fokus på sundhed
Han siger, at mange lider af den mindre kendte spiseforstyrrelse ortoreksi, hvor man har overdrevet fokus på sundhed og at spise sundt. Ortoreksi drejer sig ikke om mængden af mad, men om kvalitet og sammensætning.
Hvor mange, der lider af ortoreksi herhjemme, er der ifølge LMS ikke tal på. Men 75.000 børn, unge og voksne danskere lider af en spiseforstyrrelse.