Billede af kvinde, der får massage
Træning og kost

Mit stressniveau faldt med klang-massage

af Trine Thorendal 20. maj 2011
Klang-massage kan hjælpe dig med stress, tinitus, angst og meget mere.

Det er fredag formiddag, og jeg åbner døren til en opgang i Gl. Holte. Et venligt smil møder mig, da døren åbnes af en lidt trollet udseende mand. Jeg bliver ført ind gennem lejligheden og ind i hans behandlerrum. Det ligner til forveksling et behandler rum til zoneterapi eller akupunktur. Kun de mange instrumenter og skåle i reolen røber, at jeg er et lidt andet sted. Manden, jeg er på besøg hos, hedder Gert Bach og er lyd-terapeut. Jeg har en tid til Klang-massage hos ham.

Massage med vand og vibrationer

Lyd-terapi bygger på forestillingen om, at mennesket oprindeligt udspringer af vand og vibration - og at lyde også er vibrationer, og derfor kan påvirke mennesket på en god og sund måde, da vibrationer på et langt dybere fysiologisk niveau kan løsne op for spændinger og ubalancer i kroppen. Jeg er skeptisk, men nysgerrig.

Gert fortæller mig meget pædagogisk om, hvad klang-massagen går ud på. Det handler om total afspænding...sådan helt ind i cellerne-agtig. Og det sker ved, at der bliver placeret en række specialfremstillede skåle rundt om på kroppen. Skålene er lavet i hånden af en blanding guld, sølv, bronze og 7 andre metaller - alt sammen for at kunne frembringe den nøjagtige vibration.

De er lidt forskellige i størrelse. Nogle er temmelig store...en 35 cm i diameter vil jeg tro, og så der ned af. Jeg studerer en skålene og tænker i det stille...."hvad skal denne (meget smukke) salatskål kunne gøre i mig?" Måske Gert kunne læse mine tanker, i hvert fald griber han en mellemstørrelse skål og rejser sig og går ud af rummet.

Læs også: Massage-guide: Vælg den rette massageform

 

Bobler i vand

"Prøv at holde denne her," siger han, da han kommer tilbage, og rækker mig skålen, som han har fyldt halvt med vand. Han tager en lille stav, hvor de yderst ca. 7 cm er dækket at tyk filt. Ganske langsomt begynder han at køre filtstokken rundt på ydersiden af skålen. Jeg mærker omgående vibrationerne helt op i mine arme... og efter ganske få sekunder begynder vandet at bruse...bobler så fine, at de ville gøre en hver fransk miniralvand misundelig, vælter op af skålen.

"Det her er en meget mild vibration, og vibrationerne er helt tæt på vandet. Men, når man nu ved at mennesket består af 70-80 % vand, så prøv at forestille dig, hvad der sker i kroppen, på mennesker der falder i søvn oppe foran den store bashøjtaler til en koncert? Ret skræmmende tanke ik?"

Læs også: Rosen-massage kan lindre kronisk ømme muskler - og måske din sjæl

Massage og samtale-terapi

Efter en times snak, skal jeg en tur på briksen. Normalt taler man en time med klangterapeuten inden den første behandling, for at tale sig ind på hvilket område, behandlingen skal fokusere på. Det kunne være ondt i hovedet, søvnproblemer eller andet. Massagen kan nemlig ikke stå alene, men kræver også noget terapeutisk arbejde, som behandleren hjælper patienten med.

Jeg bliver lagt på maven, har alt mit tøj på, men ingen sko. Jeg får et tæppe over mig og bliver bedt om at slappe af og lukke øjnene. Gert indleder med at holde med et lille pres over mit hjerte og på først den ene og så den anden fodsål. Herefter tager han skålene ud af reolen og placerer en lidt nede på min ryg. Han slår den an med en filt stok og en dyb fin lyd kommer fra skålen.

 

Sådan opleves vibrationerne

Vibrationerne mærkes meget tydeligt i ryggen. Han slår til skålen igen efter et minut (aner faktisk ikke hvor lang tid der gik mellem slagene...men hver gang den ebbede ud), men et andet sted på skålen. Det er sjovt, for det er helt tydeligt at mærke, at vibrationerne går en anden retning gennem kroppen alt efter hvor på skålen, han slår.

En meget behagelig afslappethed spreder sig langsomt i min krop. Først helt tæt på hvor skålen står, men som cirkler i vand breder fornemmelsen sig ud og bliver større og større. Han flytter og skifter mellem skålene. På et tidspunkt har jeg to og tre skåle på. Jeg falder helt væk i en slags trance. Tænker ikke, mærker bare. Slapper af langt langt ind i kroppen...og sjælen faktisk.

Efter nogen tid...måske en halv time, bliver jeg vendt om på ryggen og så får forsiden en tur. Han tager min hånd vender den med håndfladen op ad, understøtter den og stiller en skål i min hånd. Kan ikke helt beskrive det. Men min hånd er kølig, og på undersiden mærker jeg hans varme hånd og ovenpå den fineste, men også temmelig kraftige vibration. Meget meget rart og magisk. Faktisk sitrede mine arme og fingre i mange timer efter.

Læs også: Kunne tantra-massage være noget for dig?

Sådan føles det bagefter

Behandlingen var ca. en time, og jeg får god tid til at vågne op igen. Selvom jeg føler mig helt klar i hovedet, kan jeg godt mærke, at hvis mit blik lige fanger et eller andet, så falder jeg helt i staver. Efter et par glas vand og formaninger om at drikke meget vand resten af dagen finder jeg ned til min bil igen.

Jeg var helt ødelagt resten af dagen. Virkelig træt...på en skøn skøn afslappet måde. Glad og varm inden i. Det havde været en rigtig spændende oplevelse. Rent fysisk kunne jeg mærke (og mærker det stadig her to dage efter) at mit stressniveau er dalet. Jeg trækker vejret dybere og har en lille snert af begyndende ro i kroppen. For nogle dage siden anede jeg ikke, hvad lyd kan gøre - nu har jeg set et glimt af det... og det bliver bestemt ikke sidste gang, jeg skal have en omgang klang-massage. Hvor usexet det end lyder.

 

Her kan du få Klang-massage:

SjællandGert Bach - Gl. HolteJyllandMarianne Hansen - HornsletFynWellklang - Middelfart

 

Klang-massage har vist sig gavnlig i forbindelse med følgende:

• Traumer

• Angst

• Forskellige stress-symptomer

• Tinnitus og lydoverfølsomhed

• Døve og hørehæmmede

• Koncentrationsbesvær• Indlæringsvanskeligheder

• Sprog/tale/stemme problemer

• Fysiske og psykiske handicaps

• Autisme