Træning og kost
5. oktober 2012

Mindfulness som medicin

… fordi det virker! Dansk forskning viser nemlig, at kræftpatienter og folk med tilbagevendende depressioner får det bedre ved at følge et otte ugers program med mindfulness. Men det skal gøres ordentligt.
Af: af Lonnie Kjer
https://imgix.femina.dk/media/billeder/2012/oktober/mindfulnessprim.jpg

foto: All Over

Glem alt om overfladiske modediller og tjekkede ugeblads-damer, der har fået det fede liv, fordi de har snuset lidt til mindfulness. Den poppede udgave, en billig Buddhafigur og en hurtig gang yoga har ikke meget til fælles med den systematiske træning af mindfulness, som Jacob Piet, psykolog og ph.d. fra Psykologisk Institut, Aarhus Universitet, og hans kolleger har undersøgt. For mindfulness er en måde at være opmærksom på, som skal trænes og forbedres over tid og gennem vedvarende daglig træning, skriver videnskab.dk.
"Mindfulness betyder 'bevidst nærvær', og mange misforstår det som et begreb eller en fiks ide, der umiddelbart kan anvendes, men det er desværre ikke så enkelt," fortæller Jacob Piet.

Mindfulness med mening
Til gengæld tyder det på, at det, med den rette, intensive træning kan virke som behandling og have en positiv, psykisk effekt på folk, der lider af tilbagevendende depressioner eller er ramt af kræft. Forskningen viser, at risikoen for tilbagefald blandt tidligere depressive er markant mindre, kræftpatienter får reduceret deres angst-symptomer, og mennesker med social angst får det lige så godt som patienter, der følger en almindelig kognetiv behandling af deres lidelse.
"Det er ret fantastisk, at et intensivt otte ugers-forløb med daglig træning i mindfulness kan forbedre folks liv, men det er også et krævende program, og det er vigtigt, at den enkelte deltager er motiveret," siger Jacob Piet.

Minus medicin
At den psykologiske behandling baseret på mindfulness er så effektiv mod depressioner, er selvfølgelig en god nyhed for de mange, der rammes af sygdommen. For når man først har været ramt én gang, er chancen for at blive ramt igen hele 60 procent. Anden gang du rammes, er risikoen for en gentagelse 70 procent - og tredje gang hele 90 procent. Og mindfulness kan altså være et alternativt og medicinfrit våben mod nye depressioner, skriver altså videnskab.dk.
"Lige nu anbefales de fleste patienter med mindst tre depressive episoder anti-depressiv medicin, som de kan ende med at være på resten af livet. Forskningen tyder på, at mindfulness-baseret kognitiv terapi kan være lige så effektiv til at forebygge nye depressive episoder," siger Jacob Piet.

Undersøgelserne er publiceret og præsenteret i ph.d.-afhandlingen'Mindfulness-based therapy for social phobia, recurrent depression, and psychological symptoms in cancer patients and survivors', som blev forsvaret sidst i september.

Kilde: Videnskab.dk

Mindfulness ...

... betyder 'bevidst nærvær' eller 'opmærksomhed' og er en måde at være til stede på, hvor man er bevidst om øjeblikket uden at mene noget om det. Men er der så at sige bare!
Den psykologiske behandling baseret på mindfulness bygger på buddhistiske meditationsteknikker og omfatter programmerne 'mindfulness-baseret stressreduktion' (MBSR) samt 'mindfulness-baseret kognitiv terapi' (MBKT), som er en videreudvikling af det oprindelige mindfulness-program.

Læs også