https://imgix.femina.dk/media/billeder/2012/november/kraefttraeningprim.jpg
Træning og kost

Kræftramte skal træne

14. november 2012
af Lonnie Kjer
foto: All Over
Kræft rimer på kemo, ked af det-hed og ufattelig træthed. Men nu skal det til at rime lidt mere på kondition og træning. Det hjælper nemlig på den tunge træthed.

Slap af, vær god ved dig selv, snup en lur og tag det roligt. Sådan kan et par råd til cancer-ramte lyde før og efter en langvarig, belastende behandling. Fremover lyder der måske helt andre toner. Træning viser sig nemlig at kunne hjælpe til med at reducere den træthed, der følger med behandling af kræft, viser en netop offentliggjort Cochrane-undersøgelse.

Træning ta'r trætheden
Man kalder det 'fatigue'. Belastende træthed, som er en hel almindelig bivirkning hos kræftramte, der tidligere er blevet rådet til at slappe af. Nu viser det sig, at lange perioder, hvor musklerne får lov at slappe af ikke bare fører til muskelforfald - men også til endnu mere træthed, skriver kræftens Bekæmpelse. Den fysiske aktivitet med høj puls kan derimod hjælpe kræftpatienterne ud af energiløsheden, både før, under og efter behandlingen, fremgår det af undersøgelsen, der er en gennemgang af al den vigtigste forskning på området.

Flere undersøgelser …
56 studier med over 4000 kræftpatienter slår fast, at der skal f.eks. løb og cykling på programmet. Og selvom de 30 minutters motion om dagen er anbefalelsesværdigt, er det alligevel vigtigt at tale med sin læge eller sygehuspersonalet om i hvilket omfang, kroppen må belastes, hvis man er i behandling. Og der er stadigvæk behov for flere undersøgelser, der kan slå fast, om kræftbehandling har en indflydelse på udbyttet af træningen, og om det har nogen betydning for resultaterne, hvilken kræftform du lider af. Men det tyder på, at motion - også her - giver mere energi, end det tager …

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

Dit liv
Her får kræftpatienter rådgivning og inspiration til træningen!Kræftpatienter kan få hjælp og inspiration til at komme i gang med at motionere. "Ditliv" har et kursusforløb og andre motionstilbud for kræftpatienter i Kræftens Bekæmpelses rådgivninger. Tjek ditliv.dk!


"Drop solariet!"

Læste du "Løb, kvinde! Løb!"


Tjek Shoppen!

Her er horoskoperne!

Læs også