https://imgix.femina.dk/media/7335d851ca954b2fac917d481d8f79e1.jpg
Træning og kost

Kondom ikke nødvendigt for voksne kvinder

11. april 2012
af Juliane Olsen, NewsDesk, Aller Media
Foto: All Over Press
Den modne kvinde behøver ikke at fokusere på at huske gummiet ved uforpligtende sex.

Hvad er dit forhold egentligt til kondomer som kvinde, og har du tænkt over, hvad der bør være din primære præventionsform, når du har sex med skiftende partnere?

For teenagere er det klamydia, der skal undgås og til en vis grad HPV. De to fænomener findes ikke i samme udstrækning hos voksne kvinder som hos yngre.

- Derfor er det foretrukne præventionsform for kvinder over 25 også eksempelvis en spiral, der beskytter mod graviditet. Klamydia er sjælden hos personer over 25 år, og for kvinderne omkring de 40-50 år, er det primært kønsvorter, celleforandringer eller herpes, der kan være en uheldig sidegevinst ved ubeskyttet sex, siger gynækolog Christine Felding til Alive.dk.

Hvis kvinderne ønsker en test for kønssygdomme er det klamydia og HIV, som de vil undersøges for, og hvis de har opholdt sig i Grønland eller visse dele af Afrika, kan det være gonorré, ifølge gynækologens erfaringer. Der er kun grund til at være rigtig nervøs for HPV-virus med følgevirkninger, og her er den bedste beskyttelse en vaccination.

Kondomerne findes i forskellige modeller, udformninger og også med smag, men bliver for de færreste en rigtig fornøjelse at bruge, ifølge Christine Felding. Så kan man trøste sig med, at det kun er en begrænset periode, det er nødvendigt at benytte sig af kondom.

Teenagere dropper kondomet, og det resulterer i mange tilfælde af klamydia. Læs mere på oestrogen.dk

De voksne dropper kondomet, viser en amerikansk undersøgelse. Læs mere på oestrogen.dk

Læs også