https://imgix.femina.dk/media/2fe7c952de5a40969dd3264e352ebfec.jpg
Træning og kost

Kom slank igennem påsken

6. april 2012
af Slankedoktor.dk
Kom slank igennem påsken med hjælp fra slankedoktor der giver dig gode råd til hvor du skal passe på og hvor du kan give los.

"Mit navn det står med prikker, pas på det ikke stikker". Hvor mange kalorier påskens fristelser indeholder, står også med prikker, og de stikker til din dårlige samvittighed dagen derpå. Tag din sunde fornuft med til bords og kom sikkert igennem påsken - uden at tage på i vægt.

De gule liljer blomstre i fuld fjor, butikkerne bugner af store chokoladeæg og kalenderen er spækket med overdådige frokoster. Påsken står for døren, og de fede og usunde fristelser vælter indover os. Men bare rolig; helligdagene behøver ikke være farlige. SlankeDoktor.dk har her samlet de bedste tips til dig, så du kan komme sikkert igennem påsken.

Påskefrokost ude

Sådan kommer du sikkert gennem buffeten, når du er ude:
• Spis før du tager hjemmefra - så er der stor chance for, at du ikke er så sulten og kommer til at grovæde.
• Skab et overblik over buffeten og prioriter - vælg f.eks. højst 3-5 ting i alt, som du vil smage og tag kun én gang af hver.
• Spis mere brød end pålæg og vælg kun små portioner eller smagsprøver.
• Husk frugten og spis af den spiselige pynt ved ostebordet.
• Anret din tallerken: 1/5 kød, fjerkræ, æg, fisk, ost og sovs. 2/5 brød, kartofler, ris eller pasta. 2/5 grøntsager.
• Nyd maden stille og roligt - det mætter bedre, og du får ikke spist for meget. Lad de andre om at løbe mange gange. Husk, at det smager ikke bedre af, at du tager mange gange.
• Lyt til din mave! Undgå at overspise ved at lytte til din sultfornemmelse. Prøv denne øvelse: Ret opmærksomheden mod din mave, slap af i mavemusklerne, træk vejret med maven og spørg dig selv: Hvor sulten er jeg egentlig lige nu? Spis når du er sulten, stop når du er mæt og vent med at spise, til du er blevet sulten igen.

Læs også: Opskrift rejer og laks i kokossauce

Påskefrokost hjemme

Sådan kan du tilføje de sunde kostråd til din egen buffet:

Tab dig med Q Slank

Kæmper du en evig kamp mod de ekstra kilo? Du er langt fra den eneste, og nu kan du med SlankeDoktor få støtte og opbakning fra et af Danmarks største slanke-communities.

Q Slank er et samarbejde mellem Q og SlankeDoktor, og bliver du medlem her får du både personlig diætist og kostplan, Danmarks bedste kalorieberegner og adgang til over 5000 opskrifter online.

Vil du møde nye bekendtskaber samtidig med du smider de overflødige kilo? Så bliv medlem af Q Slank nu ved at klikke her

• Sæt masser af fisk på menuen - dog ikke de retter, der er fyldt med mayonnaise.
• Erstat mayonnaise med ymer, fromage frais eller kvark.
• Skær alt overflødigt fedt af kødet inden tilberedningen.
• Suppler buffeten med frugt og grønt
• Brug ikke stegefedtet hvis du skal lave sovs - lav den af blendede grøntsager.
• Pynt ostebordet med peberfrugt, kiwi, radiser, melon, ananas, appelsin, gulerødder osv.
• Server og drik masser af vand
• Server udskåret frisk frugt til dessert
• Drop en kæmpe slikskål - server lidt, men læg vægt på kvalitet.

Warning!

Vægttab og sukker er som bekendt ikke en god blanding. Vi ved godt at slik, kager og andre søde sager er spækket med sukker, men sukker bruges også til at give smag til fødevarer, der umiddelbart ser sunde ud. Så pas på de skjulte sukkerbomber, inden du går ombord i buffeten.

Læs også: Bliv slank til sommer med slankedoktor

Drik med måde

Et glas vin eller to er ikke skadeligt, men der er ingen grund til at overdrive. Derudover skal du aldrig drikke alkohol på tom mave, det vil bevirke, at dit blodsukker falder drastisk og får dig til at hungre efter alt, der indeholder sukker.

Den søde tand

Udover lækre buffeter er påsken fyldt med slik og søde sager. Det er vigtigt, at du ikke lader sig styre af trangen til sødt; den er delvis oparbejdet af vane. Det vil sige, at der ofte er nogle bestemte tidspunkter på dagen, hvor trangen er størst.

Slankefridagen er helt ok

Hvis du i lang tid har været i gang med dit vægttab, og du bare trænger til at spise eller gøre noget helt andet, end du plejer, så tag en enkelt fridag fra projektet. Det ødelægger intet med én dag, hvor du gør nogle ikke helt planlagte ting. Det giver derimod ofte fornyet mod på igen at tage fat på de sunde og strukturerede vaner.

Gæt ikke med madens indhold af kalorier

Lad være med at prøve at gætte dig til, hvor mange kalorier, der er i et påskeæg. Der er stor risiko for, at du undervurderer kalorieindholdet og derfor spiser mere. Forsøg i stedet for at regne dig frem til, hvor meget det indeholder. De fleste æg kommer i en indpakning, hvor vægt og kalorieindhold fremgår. Hvis ikke, så er det frem med køkkenvægten - et gennemsnitsæg indeholder hele 520 kalorier pr. 100 gram og 30 gram fedt pr. 100 gram.

Chokoladen

• Påske og chokolade går hånd i hånd - forbud mod chokolade holder ikke, det vil blot øge din trang.
• Pas på med at småspise! Hvis du har et stort påskeæg liggende fremme, er du mere tilbøjelig til at småspise af det. Før du ved af det, har du spist hele ægget, selv om det egentlig ikke var planen. Bræk i stedet et stykke af og gem resten væk - så kan du bedre styre kalorieindtaget.
• Undgå at lade dig friste af alt påskeslikket i forretningerne. Hvis du får gæster, så køb slikket den sidste gang du handler inden frokosten.
• Vælg en mørk chokolade med mindst 70 % kakaoindhold. Den er sundere end den lyse, og så behøver du ikke at spise så meget, før du har dækket dit behov.

8 råd til dig fra os:

Gør din påskefrokost aktiv - gå en tur eller arranger sjove aktiviteter/lege.
Overrask dine gæster med en lækker, sund frugtsalat til dessert.
Dans påskemaden væk - byd op til en lille svingom når frokosten er sunket.
Pas på kalorierne i den søde højtid og husk det grønne.
Åhh ja, du har selvfølgelig ret til én slankefridag - nyd den fornuftigt!
Skab dine egne kostregler når du er ude - læg en plan for hvad og hvordan du spiser.
Kast dig ikke over unødvendige fristelser hele påsken - tænk før du spise!
Elsk dig selv selvom du falder i; én dag betyder ikke, at du er tabt for evigt - op på hesten igen! ... og husk, at kun en kylling svigter sig selv og sin slankekur i hele påsken!

Læs også: Få styr på dit portionsindtag

Læs også