https://imgix.femina.dk/media/billeder/2013/april/mavefedtprim.jpg
Træning og kost

Kom af med mavefedtet!

25. april 2013
af Lonnie Kjer
foto: All Over
… det er nemlig farligt! Også selvom du måske ikke er decideret overvægtig. Dellerne på maven er ikke kun farlige for hjertet. Fedtet går også ud over nyrerne og forhøjer din risiko for både sukkersyge og kræftsygdomme.

Så galt er det da heller ikke, tænker man ved sig selv, mens man forsøger at klemme sig ned i de alt for stramme cowboybukser. Og det er det måske heller ikke, men det er alligevel værd at skrive sig bag øret, at nyere forskning - publiceret i Journal of the American Society og Neuphrology - konkluderer, at selv hos ikke overvægtige kan fedtet på maven øge risikoen for de nævnte sygdomme, skriver kk.no.

Mindre fedt skader også!
Der er sådan set ikke noget nyt i, at mavedellerne rammer nyrerne. Det nye er nærmere, at der skal meget mindre fedt til end først antaget. Mavefedtet er hormonelt aktivt og udskiller kemiske stoffer, der svækker blodgennemstrømningen til nyrerne og altså derved nedsætter funktionen af nyrerne, vi bruger til at rense vores blod og udskille affaldsstofferne som urin.

Fedt på maven ... med risici
Og det er altså ikke bare gjort med dét. Med for meget fedt på maven øger vi vores risiko for de fleste kræftformer og den del kroniske betændelsestilstande, fordi man ofte udvikler insulinresistens, skriver altså kk.no. Og hvis vi ikke forbrænder de kulhydrater, vi indtager, vil det meste af blodsukkeret lagres som fedt, der oftest vil sætte dig lige dér, hvor vi ikke gider ha' det - på maven - og så har vi altså balladen.

Kend risikoen - mål taljen!
Så langt, så godt - eller skidt - men hvordan finder vi ud af, om den fyldige mave er ok eller decideret farligt for vores helbred? I dette tilfædle kan du ikek regne med dit BMI-tal, for det kan sagtens være normalt, mens dit mavefedt er direkte skadeligt for dig. For at kende risikoen er det med at finde målebåndet frem og måle den tyndeste del af livet - uden at slappe af i maven, vel at mærke. Derefter måler du dig der, hvor du er bredest over bagen.

Del taljemål med hoftemål
Eks. 56 cm rundt om livet/82 rundt om hofterne = 0,71
Er resultatet over 0,8 er du i risikozonen
Er resultatet over 0,85 er du i højrisikozonen

Tjek guiden her!

kilde: www.kk.no

Skær ned på kulhydraterne!
Er du i risikozonen, er det tid at tage fat. Også på kosten. Og vi har hørt det før, men det er åbenbart ikke til at komme uden om. Det er netop dét, vi skal. I hvert fald de tomme og hurtige af slagsen, der får blodsukkeret til at stige, og fedtcellerne til at slå fast bolig i din krop. Reducer indatget af pasta, ris, lyst brød og - selvfølgelig - kager - og kombiner det med lidt motion, så passer pengene og målene - sandsynligvis bedre, næste gang, du finder målebåndet frem.

"Boost din træning … med supermad!"

Bodyrock er det nye sort! Læs med her!

Løbejakke til halv pris - i Shoppen, selvfølgelig!


-

Læs også