https://imgix.femina.dk/media/billeder/2013/februar/patientprim.jpg
Træning og kost

Hvor vil dine kære dø?

28. februar 2013
af Lonnie Kjer
foto: All Over
Danske døende kræftpatienter vil gerne dø hjemme. Det lyder måske ikke overraskende, men det interessante er, at patienterne skifter mening undervejs i sygdomsforløbet, viser undersøgelse. Derfor er det vigtigt at få talt om den sidste tid.

Ny dansk undersøgelse slår fast, hvad man har længe har vidst fra internationale undersøgelser: De fleste alvorligt og uhelbredeligt syge vil gerne dø i eget hjem, og jo længere i sygdomsforløbet patienten kommer, jo mere udtalt bliver ønsket tilsyneladende, viser studiet fra Aarhus Universitet, som Kræftens Bekæmpelse har støttet. Sådan ser det ud internationalt, og sådan er det altså også blandt danske, uhelbredeligt syge kræftpatienter. Alligevel er det kun 25 procent af de 16.000 danskere, der hvert år dør af cancer, der får dét ønske opfyldt.

Tal med patienten
En af årsagerne kunne være, at patienten ikke får talt om sit ønske, og i undersøgelsen ændrede patienterne så at sige mening undervejs i forløbet. For de 96 danske kræftpatienter, der deltog i undersøgelsen, var sikkerheden omkring det svære valg større en måned senere end ved studiets begyndelse, og flere og flere ønskede altså at tilbringe den allersidste tid hjemme.
"Det er interessant, da man kan forestille sig, at blot det at blive spurgt starter en refleksion hos patienten og måske samtale om emnet i familien," udtaler Trine Brogaard, læge og ph.d ved Forskningsenheden for Almen praksis på Aarhus Universitet til Kræftens Bekæmpelse.
"Vi ved ikke med sikkerhed, at det er sådan, men hvis der er noget om denne hypotese, understreger det i hvert fald, at det er vigtigt at få talt med patienterne om ønsker for den sidste tid, siger Trine Brogaard, der har været med til at lede projektet, der havde til formål at se nærmere på uhelbredeligt syge kræftpatienters foretrukne behandlings- og dødssted.

Den sidste tid skal leves hjemme
Hvor vil du helst tilbringe de sidste måneder eller uger af dit liv? Hvor vil du foretrække at dø? Sådan blev deltagerne i studiet spurgt, og 84 procent ønskede at blive behandlet hjemme - 71 procent ønskede også at lukke deres øjne for sidste gang dér. Men undervejs i forløbet ændrede en del af patientgruppen deres ønsker, så langt flere endte med foretrække at bruge den sidste tid i hjemmet, mens en mindre gruppe foretrak hospice. Studiet kan ifølge Trine Brogaard være med til at understrege, hvor vigtigt det er at tale med uhelbredeligt syge kræftpatienter om den allersidste tid.

Læs også