https://imgix.femina.dk/media/7bcfb3c5a6ab4c779b45ad6c255fb823.jpg
Træning og kost

Hvilken løbetype er du?

30. marts 2012
af Slankedoktor.dk
Der findes fem helt forskellige løbertyper som ikke nødvendigvis har samme mål som de andre løbere.

Selv om rigtig mange danskere hver uge finder løbeskoene frem for at tilbagelægge hundredevis af kilometer på de danske veje og stier, så er de mange løbere langt fra en homogen gruppe, viser en ny undersøgelse lavet af Idrættens Analyseinstitut for Dansk Atletik Forbund og Danmarks Idræts-Forbund.

Og ser man helt overordnet på de mange løbere, så kan de ifølge undersøgelsen opdeles i fem forskellige grupper, der hver har deres grund til at løbe af sted flere gange om ugen.

Traditionsløberen

Blandt denne gruppe af løbere finder man ifølge undersøgelsen de mest dedikerede løbere. Det er løbere, der ser selve det at løbe som en fornøjelse i sig selv, og motionsløb spiller en stor rolle for deres identitet. 84 procent af traditionsløberne binder løbeskoene tre eller flere gange i løbet af en uge, og traditionsløberen kan man finde i alle aldersgrupper, men denne type løber er dog mest udbredt blandt folk på 40 år og derover, ligesom der er en lidt større andel mænd end kvinder i denne gruppe.

Tab dig med Q Slank

Kæmper du en evig kamp mod de ekstra kilo? Du er langt fra den eneste, og nu kan du med SlankeDoktor få støtte og opbakning fra et af Danmarks største slanke-communities.

Q Slank er et samarbejde mellem Q og SlankeDoktor, og bliver du medlem her får du både personlig diætist og kostplan, Danmarks bedste kalorieberegner og adgang til over 5000 opskrifter online.

Vil du møde nye bekendtskaber samtidig med du smider de overflødige kilo? Så bliv medlem af Q Slank nu ved at klikke her

Socialløberen

Ser man på de løbere, der udgør gruppen af det, man i undersøgelsen kalder socialløberen, så finder man løbere, der bliver motiveret af kombinationen af fornøjelsen ved løb samt det sociale element i at løbe sammen med flere andre. Denne sociale tilgang til motionsløb er specielt udbredt blandt de ældste løbere, og meget få løbere i denne gruppe er under 40 år, ligesom motionsløb spiller en meget stor rolle for disse løberes identitet. Det er kvinderne, der udgør en større andel af denne gruppe, end mændene gør, og blandt løb alle løberne i denne gruppe er der 79 procent, der løber tre eller flere gange i ugen. Ifølge undersøgelsen er der flest personer i denne løbegruppe, der er tilknyttet en forening.

Udfordringsløberen

Udfordringsløberen finder sin motivation i muligheden for hele tiden at udfordre og forbedre sig selv ved for eksempel at løbe hurtigere og længere. I denne gruppe finder man flere mænd end kvinder og modsat de to første grupper er denne løbetype særligt udbredt blandt løbere under 40 år. Det at løbe spiller en stor rolle for løbernes identitet, og 83 procent af løberne i denne gruppe er af sted med løbeskoene og løbetøjet tre eller flere gange i ugen.

Selvorganiserede løber

Hos den selvorganiserede løber findes motivationen til at binde løbeskoene og begive sig ud på den vanlige rute i det at det er en let og effektiv måde at være aktiv i en travl hverdag. 58 procent af løberne i denne gruppe er ude at løbe tre eller flere gange i ugen, og som den eneste af de fem løbetyper er den selvorganiserede løber den eneste gruppe, der slet ikke har en tilknytning til en forening. For løberne i denne gruppe spiller motionsløb også en mindre rolle for deres identitet. Denne løbetype er særligt udbredt blandt personer under 40 år, ligesom man igen finder flere mænd end kvinder i denne gruppe.

Sundhedsløberen

Som navnet antyder, så finder løberne i denne gruppe deres motivation i deres sundhed. De løber for sundhedens skyld, og løberne er repræsenteret på tværs af alle aldersgrupper, mens der er en del flere kvinder end mænd i denne gruppe. I denne gruppe finder man også den mindste andel - 52 procent - af løbere, der er ude at løbe tre eller flere gange om ugen. For løberne i denne gruppe spiller motionsløb en mindre rolle for deres identitet, ligesom det er løberne i denne gruppe der er mindst dedikeret.

Læs også