https://imgix.femina.dk/media/billeder/2014/april/hitprim.jpg
Træning og kost

HIT: Træn mindre, men hårdere!

23. april 2014
af Lonnie Kjer
Foto: All Over
Det er godt for forbrændingen, hormonbalancen og for dit helbred i det hele taget. At skifte de rolige løbeture ud med hård, intensiv træning. Det er det nye sort, det er et HIT, og det står for High Intensity training.

Lange gåture og løbeture er stadigvæk rigtig godt, men vil du helt ud over rampen og hjælpe din helse endnu mere på vej, er det tilsyneladende HIT-træning, der skal til, skriver kk.no.

Den intensive træning med tungere belastning har store helsemæssige fordele. Du øger f.eks. fedtforbrændingen, bremser alderstegnene, mindsker risikoen for hjerte-karsygdomme - og træner endda mindre.

HIT-træning

Når du træner højintensivt, bør din puls ligge på ca 85 procent af din maxpuls.

Du vil være forpustet og svede og vil have problemer med at snakke, mens du f.eks. løber.

Det opnår du ved at løbe stærkt og eventuelt op ad bakke.

Træner du med moderat intensitet, løber du roligt, mens pulsen stiger, og du vil kunne føre en samtale undervejs.

kilde: www.kk.no

HIT motiverer
Og måske er der endnu flere plusser ved den højintensive træning. Flere studier viser, at folk, som træner intensivt og eksplosivt, har lettere ved at holde motivationen og føler, at træningen er mere givende, skriver kk.no.

Den rene helsekur
Og så er det ikke så hårdt og besværligt, som det umiddelbart kan lyde som om, fortæller træningsekspert og forsker ved Karolinska Instituttet, Petra Lundström. Til gengæld har det altså en række åbenlyse fordele.

"Højintensiv træning er slet og ret en helsekur," siger hun til kk.no.
"Men det er rigtig godt at kombinere det med lettere træning, og al fysisk aktivitet er godt. Når du træner intensivt, anstrenger du dig og bliver stærkere," siger hun.

Leg dig gennem træningen
Dét behøver ikke være med blodsmag i munden og ondt i hele kroppen. F.eks. kan man 'lege' sig til en del af det ved at bevæge os som børn under træningen, hoppe og løbe op og ned af trappetrin eller lægge et par hårde bakkespurter ind i løbeturen.

Og den kortere og mere intense træning kan altså have større effekt, end hvis du fordoblede den tid, du faktisk træner. Bjarne Nes ved NTNU i Trondheim testede i sin doktorgrad det maksimale oxygenoptag hos 5000 nordmænd, hvor en del trænede ofte og med moderat intensitet - en anden gruppe sjældnere, men med høj intensitet. Den sidste gruppe, der trænede 45-75 minutter ugentligt havde bedre resultater end de, der trænede dagligt i en halv time med moderat intensitet.

Flere tips HER:
Læs meget mere på www.kk.no

Fede hotpants fra SHOPPEN!

Læs også