https://imgix.femina.dk/media/billeder/2012/august/tyndfedprim.jpg
Træning og kost

Hellere tyk end tyndfed!

30. august 2012
af Lonnie Kjer
foto: All Over
Er du normalvægtig, men har ekstra fedt på maven? Så skal du passe på. Det er nemlig farligere at være tyndfed end at være decideret overvægtig, viser forskning.

Dit BMI-tal er perfekt, benene slanke, og du er en af dem, der holder vægten nede uden motion og hårdt slid. Alt sammen meget godt. Hvis du altså ikke har et par ekstra kilo rundt om maven. Dødsrisikoen er nemlig højere end hos de overvægtige, skriver kk.no. At det er usundt med fedtet koncentreret om maven, er ikke noget nyt, men doktor Francisco Lopez-Jimenez, som står bag forskningen er overrasket over undersøgelsens resultater. For selvom du er helt normalvægtig, er det taljefedtet, der afgør din sundhed og din risiko for hjertekarsygdomme.
"Man skal ikke tro, at et lavt BMI-tal alene er lig med lav sygdoms-risiko," siger han.

Det er taljen, der tæller
Gennemsnitsalderen var 44 år, næsten halvdelen af deltagerne var mænd, da næsten 13.000 amerikanere deltog i forsøget. De blev målt, vejet, undersøgt og fulgt i 14,3 år, og af de 2.562 dødsfald, der var, var de 1.138 pga hjertekarsygdomme - og risikoen for at dø viste sig altså at være 2,75 gange højere hos de normalvægtige deltagere med fedt omkring taljen end hos de andre grupper. Så selvom du er helt normalvægtig, er det altså taljefedtet, der afgør din sundhed og din risiko for hjertekarsygdomme, lyder meldingen.

Læs også