Træning og kost
27. november 2012

Glemmer du?

”Minderne har man da lov at ha’.” Ja, hvis man altså kan huske dem. Selvom problemerne med hukommelsen oftest viser sig godt oppe i halvtredserne, kniber det faktisk for en del længe før …
Af: af Lonnie Kjer
https://imgix.femina.dk/media/billeder/2012/november/huskeprim.jpg

foto: All Over

Hvad var det nu lige, du skulle? Fik du slukket kaffemaskinen? Hvor var du egentlig på vej hen, og hvad var det, du skulle sige til hende, du ringede til? Genkender du, at det af til halter lidt med skarpheden, og at hukommelsen ikke er, hvad den har været? Så er du langt fra alene, lover Daily Mail. En internet-undersøgelse af 1000 voksne mennesker slog fast, at over halvdelen af de halvtredsårige har problemer med at huske og oplever små-pinlige episoder på dén konto..

Når man glemmer at huske
Og det lyder sjovere, end det er, når det bare er nøglerne, der glemmes, eller dankortet man igen ikke kan finde, men fælles for 31 procent af undersøgelsens deltagere var en bekymring for,, at glemsomheden skulle blive værre og udvikle sig til et større problem i fremtiden. En lille del af dem - nemlig seks procent - oplevede problemerne allerede omkring de 30 år, men gennemsnittet for begyndende hukommelsestab er på 57 år, viser undersøgelsen.

Håb for huskeren!
Der er nu heldigvis en del at gøre ved det. Dét gør over 90 procent af de adspurgte over halvtreds da også. De svarede nemlig, at de arbejder aktivt netop på at holde hukommelsen intakt og glemsomheden fra døren. Og er du stresset, kan du starte med at forsøge at fjerne dén byrde fra dine skuldre. Dét spolerer nemlig din hukommelse. Og ellers står menuen på krydsord, læsning, kurser og - surprise - motion …

Træn hjernen!
For endnu engang står det bøjet i neon, at vi må og skal bevæge os for sundheden - og altså også for at holde hjernen frisk. Halvanden times træning om ugen skulle gøre forskellen, lover forskerne. Og det er aldrig for sent at begynde. Selv for folk over tres år er der en 40 procent mindre risiko for vaskulær demens - den mest almindelige form for demens efter Alzheimers.

VM i hukommelse!
Så det betaler sig at træne hjernen uanset alder. Dét har Jonathan Hancock i den grad gjort, og det har gjort ham til intet mindre end verdensmester i hukommelse, hvordan man så end tester dén slags.
"Godt hukommelse er noget, du træner dig til - ikke noget, du bare har. Hjernen er en stor muskel, som forandrer sig efter, hvordan du bruger den, og hvad du øver dig på. Alle kan træne hukommelsen, og du vil blive overrasket over, hvilken fremgang du kan se," siger han. Dét er hermed noteret

Læs mere om:

Læs også