b12-vitamin
Træning og kost

Fem tegn på, du mangler B12-vitamin

30. oktober 2017
af Christina Bølling ·
Foto: PantherMedia
Vidste du at 15 % mangler B12-vitamin, mens 40 % er på grænsen. Her er fem tegn på, at du mangler B12-vitamin

Har du følt dig forvirret? Haft svært ved at huske, og er du pludselig begyndt at græde? Så har du garanteret tænkt på, om du mon var på vej ind i en dum stress-spiral. Men måske skal du bare en tur rundt om fiskehandleren eller ned og købe et glas med B12-vitamin. Mange er i underskud uden at vide det, blandt andet fordi de spiser vegansk, og vitaminet findes typisk i fisk, kød, æg og mælkeprodukter. Og fordi de på grund af fordøjelses- og tarmproblemer ikke optager vitaminet ordentligt. 15 % mangler B12-vitamin, mens 40 % er på grænsen.

Her er fem tegn på, at du mangler B12-vitamin

  • Din tunge er glat, skinnende, og ting smager ”'mærkeligt”.
  • Det prikker i fingrene – og tæerne. Eftersom B12-vitamin påvirker nerverne, kan man opleve en sovende, prikkende fornemmelse i hænder og fødder, hvis man mangler B12-vitamin.
  • Svimmelhed. Igen: Påvirkningen af nerverne kan føre til dårlig ”nerveforbindelse”.
  • ”Hvor lagde jeg nøglerne? Hvad er det nu, han hedder?”. Dårlig hukommelse kan skyldes B12-vitaminmangel og være irreversibelt og dermed en forløber for demens. Altså få nu tjekket det hos lægen, hvis du er i tvivl.
  • B12 hænger sammen med serotonin og dopamin, de to mest afgørende stoffer i forbindelse med depression.

PS: I en bøf er der alt det B12-vitamin, kroppen skal have. Dagsbehovet svarer til et æg og en stor portion fisk eller kød. Hvis du er veganer, kan du dække behovet med et glas sojamælk om dagen.

Læs også