https://imgix.femina.dk/media/billeder/2012/oktober/fediformprim.jpg
Træning og kost

Fed, men i form? Dét er godt!

30. oktober 2012
af Lonnie Kjer
foto: All Over
Det er fedt nok at være tyk, hvis man bare er i form. Det behøver nemlig ikke gå ud over dit helbred med lidt ekstra på sidebenene. Ja, det kan ligefrem være en fordel.

Det er ikke størrelsen, det kommer an på. Men den behøver heller ikke være til skade for dig. Der er nemlig masser af fede mennesker, der slet ikke er i fare for at blive syge af deres overvægt. For er de fede i form, er risikoen for f.eks. hjerte-karsygdomme præcis den samme som hos normalvægtige, skriver videnskab.dk. Risikoen for sygdom hænger nemlig sammen med din fysiske form i langt højere grad, end hvor mange kilo du vejer.

Fed, fit og langt fra færdig!
Resultatet af nyere undersøgelser viser, at fede med normalt og sundt stofskifte har lige så lav en risiko for kroniske sygdomme som normalvægtige. Deres hjerte og lunger fungerer simpelthen bedre end hos andre fede, siger forsker Francisco Ortega fra Karolinska Instituttet i Sverige til videnskab.dk. Og det skyldes slet og ret, at de er i ordentlig form, viser undersøgelserne, der også giver et fingerpeg om, at op mod 40 procent af fede mennesker faktisk er sunde og har det gode stofskifte. Forskeren bag undersøgelsen håber på, at studiet kan være med til at understrege, i hvor høj grad motion spiller en rolle for sundheden.

Et fedme-paradoks!
Varierende aktiviteter og motion påvirker altså kroppens organer og gør et mennesker sundere, viser undersøgelsen, som har involveret over 40.000 personer i en periode på mere end tyve år. Forskerne fandt også frem til, at det er farligere at være normalvægtig - og endda undervægtig, hvis man lider af en hjertesygdom. Det kaldes 'fedmeparadokset', fordi det ingen mening giver, at de tykke ikke har højere risiko for at blive alvorligt syge eller dø af deres hjertesygdom end normalvægtige. Forskerne mener, resultaterne af studiet kan få betydning for den fremtidige behandling af overvægtige, så behandlere kan tage med i deres overvejelser, at den fysiske form tæller mere end først antaget.

Læs også