sukkerdetox
Træning og kost

Farvel til slik: 14 dages sukkerdetox

23. november 2013
af Charlotte Hallbæck
Ernæringsekspert Umahro Cadogan og forfatter Lone Rasmussen står bag bogen ”Slip slikket” Her giver de dig kærlige råd til, hvordan du kan erstatte slik med andre (sundere) vaner - uden løftede pegefingre

Svært ved at undvære slik? Her får du en 14-dages sukkerdetox kur

Det kan være svært at holde fingrene fra posen med Matador Mix, og den fristende plade chokolade får heller ikke lov til at ligge længe i skabet. Kender du også til alle de sukkersøde fristelser, der er svære at sige nej til?

Det gør forfatter og stifter af powerprinsessen.dk Lone Rasmussen, der i mange år har haft et overforbrug af de søde sager. Lige indtil hun mødte Umahro Cadogan.

LÆS OGSÅ: Kan du (hellere) ikke undvære slik? Se her, hvorfor du bliver afhængig af sukker

Derfor har hun sammen med Umahro Cadogan (som hun også er kæreste med), skrevet bogen Slip Slikket, der er en hands-on-guide til en sundere hverdag – uden sukker. Det er ikke en bog med løftede pegefingre – men en skræmmende guide i, hvilke underlige indholdsstoffer der er i alle de ting, vi ikke kan lade være med at putte i hovedet. Vidste du for eksempel, at den ingrediens, der gør skumslik elastisk, er præcis det samme, som gør tapetklister klistret?

Vil du selv i gang med at slippe slikket, får du her Umahro Cadogans guide til et 14-dages sukkerdetox:

Inden du går i gang:
Det er vigtigt, at du både er fysisk og mentalt forberedt. Så har du større chancer for at gennemføre forløbet. Der er især tre ting, du skal have på plads:

- Du skal have styr på din søvn, fordi den er altafgørende for at dit hormonsystem og forbrænding fungerer, som de skal
- Du skal finde ud af, hvornår du især er i fare for at falde i ”sukkerfælden”
- Du skal lave et motivationstjek for at være sikker på, at du virkelig er klar til at slippe slikket

Få styr på din søvn
Du skal sove mindst 7 timer hver nat og mindst den ene time skal være før midnat. Når vi kommer i søvnunderskud, påvirker det produktionen af stresshormoner. Vi producerer flere af de hormoner, der gør os sultne, og færre af nogle af de signalstoffer fra hjernen og fedtvævet, der får os til at føle os mætte.

Skriv en ”falde-i-dagbog”
Før dagbog de sidste tre dage eller den sidste uge, inden du går i gang med forløbet, og find ud af, hvor du har dine ”svage punkter”, så du kan sætte ind og gøre noget ved dem. Det kan være, du falder i, hver gang der bliver serveret fredagskage på arbejdet, og så kører slikmonstret. Ved at være bevidst om det kan du være på forkant og vælge at gøre noget andet end at spise fredagskagen.

LÆS OGSÅ: Sådan påvirker din sukkertrang dig

Sådan kommer du i gang:

Kost: Før hvert hovedmåltid skal du drikke 1-2 glas vand eller te. Væske fylder, og nogle gange spiser man, selvom man i virkeligheden er tørstig. Det er en god idét komme lidt citronsaft eller æblecidereddike i vandet, fordi den syrlige smag stimulerer din mæthedsfornemmelse og hjælper med til, at der går længere tid, før mavesækken bliver tømt.

Morgenmad: Skal indeholde proteiner, sundt fedt og grøntsager, som stabiliserer dit blodsukker og får dig til at føle dig mæt langt op af formiddagen. Pas på med kaffe, der kan gøre dit blodsukker ustabilt.

Frokost/aftensmad: Spis efter T-tallerkenmodellen. Dvs. at du tegner et ”T” på din tallerken, hvoraf halvdelen (der er over den vandrette streg) skal være fyldt med grøntsager, mens de to fjerdedele skal være fyldt med sundt fedt og protein på den ene side og sunde kulhydrater på den anden.

Træning: Gå eller cykl mindst en time hver dag. Lav tre-fire gange om ugen en times mere struktureret motion eller sport, som både er styrkende og beroligende. Det kan være yoga, pilates, gymnastik eller styrketræning af forskellig art, men pas på med hård udholdenhedstræning, der kan give mere sult.

Afstresning/søvn: Brug 10-30 minutter hver dag på en afstressende aktivitet. Det kan være meditation, mindfulness eller åndedrætsøvelser, men det kan også være den gå- eller cykeltur, som du alligevel tager som led i din træning. Læg gerne aktiviteten strategisk i forhold til, hvornår du har tendens til at overspise eller få lyst til noget sødt.

Du kan faktisk lave rigtig mange lækre kager og desserter uden sukker. Her får du en godt udvalg af skønne kager og desserter som du både kan bruge til hverdag og fest. Alle opskrifterne herunder er helt uden sukker

Få det fulde 14 dages-detox-program samt masser af opskrifter og tips i bogen Slip slikket af Umahro Cadogan og Lone Rasmussen, der er udkommet på Pretty Ink. Køb den hos saxo.co

Læs også