https://imgix.femina.dk/media/62198fcfb0054314b6708c3d55f48974.jpg
Træning og kost

Er der nok fuldkorn i dit hjemmebag?

23. april 2012
af Trine Fisker, NewsDesk, Aller Media
Foto: All Over Press
Vil du bage brød med masser af fuldkorn, så læs med her, hvor du får kostekspertens fif

Bager du dine egne boller til weekendens brunch, ælter du selv rugbrødet til familiens madpakker og er madbrødet til aftensmaden noget, du selv og ikke supermarkedernes brødafdeling står for, så kan det være, at du ind imellem er i tvivl om, om dit hjemmebag rent faktisk er groft nok.

Når man læser varedeklarationen, så står der altid, hvor mange kostfibre en pakke brød indeholder, og hvis dette tal er over syv gram per 100 gram, lever produktet op til de officielle fuldkornsanbefalinger, og det kan tælle med i dagens fuldkornsregnskab, der anbefales at ende på 75 gram daglig fuldkorn.

Men når man står derhjemme med hvedemel, grahamsmel, hørfrø, solsikkekerner, rugmel og hvad man ellers bruger, når man bager, så kan det være svært at gennemskue, om der er så mange kostfibre i ens brød, at det rent faktisk tæller med i fuldkornsregnskabet.

50/50 er lig med nok fuldkorn
Men det er faktisk slet ikke så svært, lyder det fra Birgitte Escherich, der er måltidsekspert og som ejer rådgivningsvirksomheden Kostkompagniet.

- Der er en tommelfingerregel, når man vil være sikker på, at ens hjemmebag lever op til fuldkornsanbefalingerne. Halvdelen af det mel, man bruger, skal være fuldkorn. Hvis man bruger 250 gram hvedemel, skal der tilsættes 250 gram fuldkorn, siger hun til Alive.dk og forklarer, at det er vigtigt at læse bag på melpakken, inden man putter den i indkøbskurven.

Frøene tæller ikke med
Grahamsmel, rugmel, fuldkornsmel og andre grove meltyper tæller nemlig kun med som groft mel, hvis der står på pakken, at både kim og hele skallen er med.

- Hvis ikke man sikrer sig, at både skallen og kim er med, så er der meget mindre kostfiber i melet, og så tæller det ikke med i fuldkornsregnskabet, forklarer Birgitte Escherich.

Mange vælger også at bruge forskellige typer af frø, når de bager, men faktisk tæller hverken hørfrø, solsikkefrø, sesamfrø eller græskarkerner med i fuldkornsregnskabet.

- Det er dog vigtigt at understrege, at frøene har en sundhedsværdi, men i denne sammenhæng har de ikke en fibermæssig værdi, siger hun.

Få opskriften på skønt hjemmelavet knækbrød her

Lav din egen lækre energibar. Få opskriften her


Læs også