https://imgix.femina.dk/media/billeder/2012/august/vampyrprim.jpg
Træning og kost

En kop blod, tak!

6. august 2012
af Lonnie Kjer
foto: All Over
Den er miljøvenlig, billig, effektiv, ufarlig og supernem at bruge. Og så er den egentlig en gammel opfindelse. Men den hitter blandt de unge lige nu. Menstruationskoppen.

Ikke nok med, at det er irriterende og ubehageligt dén ene gang om måneden, du må finde dig i at menstruere. Man kan også købe sig fattig i bind og tamponer, som oven i købet ikke er særligt gode for vores miljø. Nu er der noget, der tyder på, at en ældgammel 'dame' fra 1930'erne så småt er ved at få et comeback. I hvert fald blandt de unge kvinder. Ikke så underligt, siger gynækolog, Christine Felding.
"I en tid, hvor mange mener, at alt skal være økologisk og så lidt belastende for miljøet som muligt, kan jeg da godt forstå den stigende interesse," siger Christine Felding, der især ville anbefale koppen til kvinder, der ikke bløder alt for kraftigt.
"Men under alle omstændigheder synes jeg, folk skal oplyses om muligheden for noget, vi er mange, der har kendt til i rigtig mange år. For menstruationskoppen kan være en helt udmærket løsning," siger hun.

Koppen, de unge vil ha'!
Det er der flere og flere, der mener. Maria, 25 år, er en af dem. Hun opdagede menstruationskoppen allerede for fem år siden, da hun arbejde i en helsekostbutik. Der var bare ikke rigtig andre end hende, der var interesseret i den, produktet udgik fra varelageret, og Maria fandt den på nettet, bestilte den hjem og har siden benyttet den. Af flere gode grunde.
"Den er billig og ved at undgå hygiejnebind og tamponer, slipper jeg for stoffer som polypropylene, polyacrylater og klorbleget cellulose. En overgang købte jeg økologiske tamponer som et sundere alternativ til de almindelige, men det var simpelthen for dyrt i længden," siger hun, der har lokket alle veninderne på koppen.
"De er alle sammen glade for den, selvom flere i begyndelsen mente, at det måske var lidt ulækkert at bruge den. Det er det langt fra. Man vænner sig lynhurtigt til at bruge den, og den er helt fantastisk," siger hun om menstruationskoppen, der er af silikone, koster mellem 250- og 350 kr - og kan fås i adskillige friske farver, hvis dét skulle gøre en forskel. Så slipper du oven i købet for risikoen for Toxic Shock Syndrome, som kan opstå, hvis dine tamponer får lov at sidde for længe. Menstruationskoppen kan nemlig sidde i 12 timer, hvorefter den tømmes og sættes på plads igen.

Læs også