https://imgix.femina.dk/media/billeder/2012/oktober/taber-dig-ikke-prim.jpg
Træning og kost

Derfor taber du dig ikke

8. oktober 2012
af Malene Fich Weischer
foto: All Over
Går du også med drømmen om at tabe et par kilo hist og pist, men er det bare som om, det ikke rigtigt sker – selvom du egentlig passer rimelig godt på, spiser sundt og alt det der? Måske er det fordi, du er faldet i en af disse fælder?

Rigtig mange af os kender det desværre rigtig godt. Vi har hørt alle kostrådene, og vi har også vænnet os til at følge dem. Vi spiser masser af grøntsager. Masser af fuldkorn. Masser af alle de gode ting. men alligevel bliver vægten ved med at være den samme - den vil i hvert fald ikke ned på det, som vi havde gået og drømt om til at begynde med.

Hvorfor?

Det er formodentligt fordi vi alligevel - ganske ubevidst - er røget i en af de fælder, der har det med at spænde ben for et vægttab. Websitet Fitsugar.com har lavet en liste over de mest almindelige barrierer for et vægttab - er der nogle af dem, du kan kende fra dig selv?

1. Du springer frokosten over
Det kan virke smart lige at springe frokosten over, for så sparer man jo lidt på kalorieregnskabet. - Og måske også lidt tid. Men det er en virkelig dårlig ide. Kroppen vil nemlig tro, at du sulter den og reagere med en ekstra stor lyst til fede ting - chips, junkfood osv. En undersøgelse, som det norske magasin KK har lavet viser faktisk, at folk der dropper frokosten langt oftere har et vægtproblem end dem, der ikke gør det.

2. Du spiser for store portioner
Langt de fleste af os spiser mere, end vi bør. En almindelig portion aftensmad bør ikke indeholde mere end 3-4 dl kogt pasta, kartofler el.lign. samt 125 gram kød, dvs. noget i størrelsesordenen af et stort kyllingebryst. Resten skal være grøntsager.

LÆS OGSÅ: Kom overspisningen til livs

3. Du spiser på vej videre
Det tager omkring 20 minutter for maven at opfatte, at den er mæt. Derfor er det vigtigt at sidde ned og spise - og at tage sig god tid til det. Ellers får du hurtigt spist alt for meget. Derfor er det der med "lige at snuppe noget på vejen" en rigtig dårlig idé. For det første vil der ofte være tale om noget junkfood af en slags, og for det andet, så spiser man hurtigere, når man er på farten - og derfor ofte mere, end man egentlig har behov for for at blive mæt.

4. For meget sodavand
Ikke så mange yderligere kommentarer end: Sodavand feder også! Så drik i stedet vand - gerne i rigelige mængder.

5. Du snyder med motionen
"Jeg går tur med hunden hver aften, så jeg får da rigeligt med motion." Nej, du gør ej. En tur med hunden giver normalt omkring 15 minutters stille og rolig gang, og selvfølgelig er det bedre end ingenting, men det er omvendt ikke nok til rigtigt at reducere din vægt. Der skal du altså op på omkring 30 minutter dagligt. Og pulsen skal op!

6. Du overspiser sund mad
Grov pasta, nødder, avocado, olivenolie, groft brød. Alle de ting er sunde og gode for os, men det betyder ikke, at de ikke feder. For det gør de. En hel del, endda. Så vær opmærksom på hvor meget af den slags, du egentlig indtager.

LÆS OGSÅ: Hold dig evigt ung med "De fem tibetanere"

6. Din partner er mest til pommes fritter
Hvis din partner ikke gider spise sundt, og hele tiden spørger efter bearnaisen, pommes fritterne eller mayonnaisen, så vil det også være langt sværere for dig at holde vægten. Så kan du få ham/hende med på sundhedsvognen, er det i længden klart bedst for jer begge.

7. Du sover ikke nok
Nogle gange er der bare ikke timer nok i døgnet til alt det, vi gerne vil - og skal. Men det nytter ikke noget hele tiden lige at cutte en time eller to af nattesøvnen, for får du ikke din søvn, så sætter det gang i de hormoner, der vækker din appetit, dvs. sover du ikke nok, vil du have tendens til at spise mere.

Meld dig ind i Oestrogens slankeklub, lavet i samarbejde med SlankeDoktor.dk

Læs også