Træning og kost

D-vitaminer, debatter - og dig!

af Lonnie Kjer 2. november 2012
foto: All Over
Får du for meget eller for lidt? Du aner det ikke, og dét gør forskerne egentlig heller ikke. Derfor starter Kræftens Bekæmpelse nu en kæmpe undersøgelse af danskernes D-vitamin-status!

Vi kan ikke leve uden et ekstra skud af det. Eller også er det netop skadeligt at få meget af det. Der er sagt og skrevet mangt og meget om D-vitaminet, som vi godt ved, vi skal huske - men hvor meget eller hvor lidt er egentlig sagen?Det er der ikke rigtig nogen, der kan sige med sikkerhed, så mens danskerne holder sig fra det eller tager ekstra af det, vil forskere undersøge 3000 danske voksne og børn. To gange om året skal der tages blodprøver af de medvirkende, fordi vi naturligt får mindre D-vitamin, når solen ikke skinner på os.

Dårlig livsstil og D-vitamin!Men solen er selvfølgelig ikke det eneste, der påvirker indholdet af vitaminet i blodet. Undersøgelsen vil i hvert fald omfatte detaljerede oplysninger om de medvirkendes kostvaner, vægt, livsstil, hudtype - og hvor meget eller hvor lidt de opholder sig i solen. På den måde de - og vi - klogere på, om et lavt niveau af D-vitamin f.eks. kan være resultatet af en dårlig livsstil, eller at det måske ikke kun er sundt at undgå solens stråler i middagssolen, som vi gør det for at leve op til kampagnerne om forebyggelse af hudkræft, skriver kræftens Bekæmpelse.

Hvad skal man tro?Herhjemme lyder anbefalingerne for det vigtige vitamin på mindst 7,5 mikrogram om dagen, hvis man altså spørger Sundhedsstyrelsen. For blandt læger og medicinalindustrien er der ikke den store enighed om, hvor stort vores behov for vitaminet egentlig er. Samtidig med, at mangle meldinger lyder på, at vi skal have mere af D-vitaminet, er der også undersøgelser, der peger i retning af, at skaden er lige stor, hvis du får for meget - som hvis du får for lidt. Så det er altså balancen, forskerne leder efter, og når undersøgelsen afsluttes, og resultaterne af de mange tusinde prøver offentliggøres i 2015, er vi forhåbentlig en hel del klogere og kan navigere i D-vitamin-junglen. Indtil da får nogle for meget - andre for lidt.Kilde: Kræftens Bekæmpelse

D-Vitamin ...- hjælper kroppen med at optage kalk

- er godt for tænder og knogler

- beskytter mod en række sygdomme

- optages gennem huden eller kosten

"Gider du heller ikke træne?"

Læs også "Løb, kvinde! Løb!"

Shoppen har det stadigvæk … det billige løbetøj, du mangler!