Fødsel i Sverige
Fødselskultur

Jordemødre i hobevis siger op i Stockholm: ”Vi kan ikke længere støtte det her system”

1. november 2021
af Bonna Haagen Pedersen
Foto: Johner Images/Johner/Ritzau Scanpix
Stockholms jordemødre beretter om en akut situation i regionen, hvor de ikke kan levere den fødselshjælp, de fødende fortjener. Fredag opsagde 26 jordemødre deres stillinger på Danderyds hospital i protest og afmagt over deres arbejdsmiljø.

Det er ikke kun på de danske fødegange, at jordemødre fortæller om massiv travlhed, mangel på jordemødre og et hårdt arbejdsmiljø.

I Stockholm har mere end 100 jordemødre sagt deres stillinger op på regionens seks fødeafdelinger det seneste år. Det skriver Aftonbladet.

Jordemoder på Danderyds hospital, Hannah Dahlbäck, fortæller til TV4, at problemet er enormt.

– Vi bliver nødt til at sætte foden ned og sige stop. Vi kan ikke længere støtte det her system. Vi siger op, og overgiver ansvaret til politikerne.

Hannah Dahlbäck indgav sin opsigelse i fredags og fortalte samtidig, at omkring 50 andre jordemødre på Danderyds fødeafdeling havde tænkt sig at gøre det samme i den efterfølgende uge.

Bag masseopsigelserne ligger år med underbemandede fødestuer, utallige timers overarbejde og konstant mangel på jordemødre, fortæller Hannah Dahlbäck til Aftonbladet.

– Det største problem, vil jeg sige, er manglen på plads. Vi arbejder i et tempo, der ikke er sundt, vi er ikke nok. Vi ødelægger vores helbred, og de kvinder, der skal føde, føler sig utrygge.

Opsigelser på flere fødegange

Alene det seneste år har 45 jordemødre sagt op på Daneryds hospital og 42 har sagt op på Södersjykhuset i Stockholm.

Der er flere årsager til, at Emilie Andersson, der er jordemoder på Södersjykhuset, siger op. Én af dem, er det pressede arbejdsmiljø.

– Vi slår knuder på os selv og springer for patienterne. Det gør vi konstant, og vi gør jo vores ypperste for at give patienterne det, de fortjener. Men med de ressourcer vi har, så er det ikke muligt.

Det siger hun til TV4.

Protesten bakkes op af ledelsen på Södersjykhuset, hvor fire ud af syv ledere på fødeafdelingen har sagt deres stilling op.

Emelie Andersson har manglet, at ledelsen tog ansvaret for arbejdsmiljøet på sig, og derfor er hun glad for, at de bakker op.

– Det er utroligt stærkt, at ledelsen overgiver arbejdsmiljøansvaret til den højere ledelse og dermed viser, at de står bag os som personalegruppe, står bag de fødende og de gravide, og siger: "Nu er det nok."

Kræver forandring

Ifølge jordemødrene på Danderyd hospital er der behov for radikale ændringer på fødeafdelingen.

Derfor har de fremsat en række krav til regionen, der skal opfyldes, før de vil overveje at trække deres opsigelse tilbage.

På kort sigt kræver de blandt andet, at lønnen justeres efter, hvor meget erfaring den enkelte jordemoder har. På lang sigt kræver de, at der åbnes endnu en fødeafdeling i regionen.

Opråb på tværs af Norden

Det er ikke kun i Danmark og Sverige, at jordemødre råber op om de fødendes forhold, et belastet arbejdsmiljø og krav om ligeløn.

I Norge har en række jordemødre siden 2019 forenet sig i Bunadsgeriljaen, der kæmper mod lukning af fødesteder.

Efter selv at have født og oplevet mangelfuld fødselsomsorg, startede de to norske mødre, Cecilia Ingulstad og Aïda Leistad Thomassen, organisationen Barselopprøret i februar 2021.

Barselopprøret kæmper for bedre forhold under graviditet, fødsel og barsel i Norge.

Herhjemme har jordemødre samlet sig i græsrodsbevægelsen Jordemødre for ligeløn, hvor over 1.000 jordemødre og studerende har skrevet under på ikke at lade sig ansætte i nye stillinger, før de er blevet lovet bedre løn.

Femina har siden sidste vinter afdækket forholdene på de danske fødegange, blandt andet ved at bringe en lang række beretninger fra personale og de fødende.

Jordemødrene Petra Thorsen og Steffanie Anna Rask Bødskov har blandt andre fortalt, hvordan de sommetider tog imod tre børn på en 12 timers vagt – og mistede fornemmelsen for sult og tog hjem komplet udmattede af at arbejde i et misvedligeholdt system.

Susan Jensen fortalte om, hvordan hun havde kvalme, kastede op og tabte sig voldsomt under sin graviditet. Hun endte med at udvikle PTSD efter fødslen af sin datter.

Magnus Heunicke lovede for nylig regionerne ekstraordinære midler til fødegangene i et interview med femina.

Læs også