Træning og kost
19. september 2013

Bliv klog på olier – din olie guide

Hvad skal vi stege i, og hvad skal vi spise som kosttilskud? Det kan være svært at blive klog på, fordi udvalget af olier er enormt. Læs med her og bliv lidt klogere
Af: af Vibeke Lou
https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/egangsbilleder-2013/september/2013-38-olie-p.jpg

Foto: Stock - Kilde: Alive.dk, Per Brændgaard cand.scient. i human ernæring

Det, vi skal huske, når vi slår os selv i hovedet, fordi tallerkenen ikke kun er fyldt med grøntsager, er:
"Vores krop har brug for fedt hver eneste dag for at kunne fungereordentligt. Alle cellerne er omgivet af en membran, der består af fedt, og selve hjernen består også hovedsageligt af fedt - visse fedtstoffer er faktisk livsvigtige. Immunforsvaret, nervesystemet og hormonbalancen kan ikke fungere ordentligt, hvis vi ikke får fedt," forklarer kostvejleder Anette Harbech Olesen, der de sidste 12 år har arbejdet med kost og ernæring og bl.a. har skrevet bogen "Fedt for life - din guide til sundt fedt".

Her kommer olierne ind

"Det er især de essentielle fedtsyrer - omega 3 og omega 6 - som er vigtige at få gennem kosten, for dem kan vi ikke danne selv," siger kostvejleder Anette Harbech Olesen. Men så bliver det en anelse kompliceret.

"En af de vigtigste ting at forstå, når det gælder olier, er balancen mellem omega 3 og omega 6. Optimalt set skal vi have én del omega 3, hver gang vi får fire dele omega 6. Problemet er bare, at vi meget let får alt for meget omega 6 gennem kosten. Er balancen skæv, 'drukner' den smule omega 3, vi indtager, og dermed går vi glip af alle de gode egenskaber: Beskyttelse mod hjerte-karsygdomme, forhøjet blodtryk og inflammation," forklarer hun. Få din olie guide herunder:

> Få styr på de gode og dårlige fedtstoffer her

Olie-guide:

Kokosolie

Kokosolie er en meget omdiskuteret olie, som er blevet hip i nogle helsekredse. Kokosoliens popularitet bygger på spørgsmålet om, hvorvidt planteolier kan tåle opvarmning. De, der er bange for at opvarme olie, bruger den, fordi den som en af få olier kan tåle at blive varmet op til meget høje temperaturer og også kan genanvendes.

Peanutolie

Peanutolien er en nøddeolie med en rimelig sund fedtkvalitet, der gør, at den sundhedsmæssigt ligger et sted mellem olivenolie og rapsolie. Ligesom kokosolien er den meget resistent over for opvarmning, hvilket gør den god til dybstegning og genanvendelse.

Vindruekerneolie

Vindruekerneolie var for nogle år siden et rigtigt modefænomen og det eneste rigtige at spise. Det var dog før, man fandt ud af, at man skal have forholdsvis mere omega 3 end omega 6. Vindruekerneolie er nemlig rig på omega 6-olie, men ikke omega 3, og er derfor mindre sund end hørfrøolien og rapsolien.

Rapsolie

Mange har lidt af et overforbrug af olivenolie, og her kunne det være en god idé at skifte til rapsolie, der er et rigtig godt dansk produkt. Ernæringsvirkningerne ved rapsolie er sundere, fordi den har et lavere indhold af de usunde mættede fedtsyrer og et højt indhold af flerumættede fedtsyrer, hvilket gør den hensigtsmæssig, hvis man vil sænke sit kolesteroltal.

> Få 6 sunde alternativer til smør

Olivenolie

Det er lidt en myte, at olivenolie skulle være fantastisk sundt. Det er en fin vegetabilsk olie til stegning og dressing på grund af den karakteristiske smag, men olivenolie indeholder mange enkeltumættede fedtsyrer og knap så mange af de flerumættede, hvilket gør den mindre sund end for eksempel rapsolien.

Hørfrøolie

Hørfrøolien er den vegetabilske olie, der har det højeste indhold af omega 3. Problemet med hørfrøolie og det høje indhold af omega 3 er, at den ikke holder så længe, før den bliver harsk. Det er derfor en god idé at købe små flasker og opbevare dem i køleskabet. Samtidig betyder hørfrøoliens høje indhold af omega 3, at det er skidt at varme den op. Brug derfor helst ikke hørfrøolie til stegning og bagning.

Læs mere om:

Læs også