https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/engangsbilleder-2012/december/2012-51-smoer-p.jpg
Træning og kost

Guide: 6 alternativer til smør

17. december 2012
af Redaktionen/slankedoktor.dk
Drop smør på brødet hvis du vil tabe dig! Her får du 6 alternativer til smør på brødet, der forvandler din kedelige håndmad til en fest, plus du sparer op til 27000 kalorier om året.

Pepper du også altid dine rugbrødsmadder op med lidt smør og kunne du ikke forestille dig at undvære det? Det er måske værd at overveje, for spiser du smør på brødet hver eneste dag, får du rigtig meget mættet fedt, som øger risikoen for hjertekarsygdomme.

Du kan spare 27000 kalorier om året hvis du blot...

Som tommelfingerregel skal du huske på, at de mættede, og dermed farlige fedtstoffer, er dem, der bliver hårde i køleskabet, for eksempel smør. De umættede og sunde fedtstoffer forbliver flydende i køleskabet, for eksempel olivenolie og avocado. Heldigvis findes der rigtig mange produkter, der er mere fedtfattige eller baseret på de umættede og sunde fedtstoffer i stedet for de usunde mættede fedtstoffer.

Det gælder om at prøve dig frem og se, hvor spændende dine madder kan blive på en mere sund måde. Alle de alternative produkter giver masser af smag, og de kan gøre underværker for selv den kedeligste håndmad.

Smør alternativ nr. 1: Avocado

Smør vs. Avocado

Tip:
Avocadoen bliver hurtigt mørk, når den tages ud af skallen. For at undgå dette, kan du tilsætte citronsaft. Skal du kun bruge en halv avocado, så lad stenen sidde i den del, du ikke skal bruge. Stenen sørger nemlig for, at avocadoen ikke bliver brun. Husk at pakke lidt folie eller husholdningsfilm om den.

Den er lille og grøn... og frygtelig sund.
En lille avocado giver:
- 190 kalorier
- 20 gram fedt af den sunde slags
- 50 % af den anbefalede dagsdosis B6-vitamin.
- 33 % af den anbefalede dagsdosis E-vitamin.
- Pæne mængder af kalium og kostfibre.
- 13 gram fibre pr. 100 gram.

Den indeholder A-vitamin, der har betydning for synet, B-vitamin, der modvirker træthed, C-vitamin, E-vitamin, der er fedtopløselig og bringer næring til cellerne, og Kalium. Den har desuden et højt indhold af mono-umættede fedtsyrer, som sænker kolesteroltallet. Avocado indeholder desuden mange antioxidanter, herunder glutathion, som beskytter mod cancer, hjertesygdomme, astma og grå stær.
Vælger du avocado i stedet for smør sparer du 40 kalorier pr. rundtom rugbrød, du smører. Samtidig får du alt det gode fra avocadoen.

Galleri: Se de vildeste hollywood makeovers

Smør vs. Light flødeost

Tip:
Hvis du ikke kan finde Minimum's smøreost i køledisken, så kig efter light-varianter fra andre mærker. Det vigtigste er, at der ikke må være mere end 17 gram fedt pr. 100 gram.

Smør alternativ nr. 2: Light flødeost

Dansk flødeost er mest kendt under mærkerne Buko og Philadelphia, men prøv også Minimum fra Dansk Supermarked, der er langt den sundeste blandt flødeostene.

Minimum flødeost indeholder:
- 100 kalorier pr. 100 gram
- 3 gram fedt pr. 100 gram
- 14 gram protein pr. 100 gram
- 3,5 gram fibre pr. 100 gram i form af inulin. Inulin bliver tilsat for at forbedre konsistensen, og det fremmer samtidig produktets ernæringsmæssige værdi. Dermed er Minimum den eneste flødeost på markedet, der indeholder kostfibre.

Vælger du Minimum frisk ost i stedet for smør sparer du 62 kalorier pr. rundtom rugbrød, du smører.

Smør alternativ nr. 3: Light remoulade og mayonnaise

Der findes utrolig mange light produkter på markedet, hvoraf de bedste er Graastens let mayonnaise og let remoulade.

Graasten let mayonnaise og remoulade indeholder:
- 132 kalorier pr. 100 gram i remouladen og kun 84 kalorier pr. 100 gram i mayonnaisen
- Kun 5 gram fedt pr. 100 gram
Vælger du let remoulade eller mayonnaise i stedet for smør sparer du 65 kalorier pr. rundtom rugbrød, du smører.

Få 10 nemme måder at skære 100 kalorier ud af dine måltider, drikke og snacks.

Smør vs. Sennep

Tip:
Der findes utrolig mange forskellige typer sennep - prøv dig frem, til du finder en, du kan lide. Vær opmærksom på, at nogle typer indeholder meget sukker eller honning. Tjek derfor næringsindholdet, inden du putter den i kurven.

Smør alternativ nr. 4: Sennep

Sennep er stærkt, syrligt og måske sødt og krydret. En god sennep giver et godt skud smag til maden eller retten. Som smagsgiver er sennep et vigtigt element i for eksempel vinaigrette dressinger, pickles, sennepsmayonnaise og cremefraiche-dressinger. Det passer godt til kartoffelsalat, sovser, gryderetter og som tilbehør til pølser, røget skinke og sylte. Men først og fremmest fungerer det rigtig godt som smørelse på et stykke rugbrød med et stykke koldt kød, fisk eller et par skiver kold kartoffel.

Sennep indeholder:
- 122 kalorier pr. 100 gram
- 3 gram fibre pr. 100 gram
- Kun 3 gram fedt pr. 100 gram
Vælger du sennep i stedet for smør sparer du 62 kalorier pr. rundtom rugbrød, du smører.

Smør alternativ nr. 5: Olivenolie

Smør vs. olivenolie

Tip:
Olivenolie findes i mange udgaver med forskellig smagstilsætning som for eksempel ruccola, citron eller nødder og giver en fin aroma til dit brød. Prøv dig frem og find din favorit, så du får en anderledes smagsoplevelse.

Olivenolie er en vegetabilsk olie, som er udvundet fra oliven. Olivenolie er en sund olie, fordi den har et højt indhold af monoumættede fedtsyrer. Hvis du er stor fan af olivenolie, kan du eventuelt pensle dit brød med lidt olie. Selv om olien indeholder mange kalorier og fedt, så er det en sundere fedttype, end den du finder i smør. Derudover får du utrolig lidt olie på brødet, fordi det er flydende og skal pensles på.
Vælger du olie i stedet for smør sparer du 47 kalorier pr. rundtom rugbrød, du smører. Den store forskel ligger i mængden, da du vil bruge meget mindre olie end smør.

Smør alternativ nr 6: Pynt på maden

Jo bedre du er til at pynte din mad med våd pynt, jo mindre vil du tænke over, at du ikke har smør på. Det kan for eksempel være sky, syltede grøntsager, agurk, tomat, karse, citron- og appelsinskiver og rester af grøntsager.
Vælger du at pynte maden i stedet for smør sparer du 69 kalorier pr. rundtom rugbrød, du smører.

Læs også