Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Træning og kost

Ballroom Fitness skaber danseglæde og sammenhold

16. maj 2018
Af Mai Christensen

Foto: Maria Tuxen Hedegaard
Ballroom Fitness var lige det, der skulle til. For syv år siden byttede Lene Bordin Kristiansen for første gang laksko og dansepartner ud med træningssko. Siden har hun været Ballroom Fitness-instruktør, og hun elsker sammenholdet, der opstår, når man danser alene – sammen.

Aftenens Ballroom Fitness-time er endnu ikke gået i gang i træningscenteret TRIM Tistrup uden for Varde. Ved indgangen til den store gymnastiksal står en flok damer allerede klar, selv om der er godt et kvarter til, gulvet skal fyldes af danseglade mennesker. Med 54-årige Lene Bordin Kristiansen i spidsen skal holdet danse sig igennem både rumba, cha-cha-cha, quickstep og en række andre standard- og latindanse. Nogle deltagere har grå stænk i siden og er her for første gang, mens andre lige har spist små størrelser af derhjemme og deltager på fjerde år. Fælles for alle er, at de danser uden partner: Her har man ikke brug for en mand.

LÆS OGSÅ: Mød opfinderen af Ballroom Fitness

Ballroom Fitness er for alle

ABBAs velkendte toner drøner ud af højtalerne, og både fødder og hofter begynder lige så stille at flytte på sig. De fleste har kondisko og almindeligt træningstøj på. Ballroom Fitness kræver hverken en partner eller særligt udstyr – bare godt humør og gåpåmod, og elsker man god musik, er det bare et ekstra plus. På rækker står damerne klar til at kaste sig over aftenens første dans – en cha-cha-cha.

– Så er det hofterne! Og smil nu lige, piger, råber Lene.

Hun får øjenkontakt med flokken af damer gennem den spejlvæg, der fylder salens endevæg, og kvitterer med et smil, der når op over begge ører. Flokken kan ikke lade være med at bryde ud i et grin.

- Jamen jeg kan ikke både smile og synge med, lyder det højstemt fra salen.

Musikken går ikke bare i fødderne. Hele kroppen er med – også sangstemmen.

LÆS OGSÅ: Ballroom Fitness er forrygende motion

Kom som du er

Lene arbejder til daglig som boghandler. Og selv om bøger og papir ikke just rimer på træningstøj og trin, der tydeligt sidder på rygraden, gør det ikke noget. Hun brænder for begge dele og vil meget nødigt undvære det. Derfor glemmer hun ofte at kigge på klokken, som undervisningen skrider frem. Timen går da også 20 minutter over tid, men det gør ikke noget. Dansen stiger én til hovedet, så tanker om madlavning og al anden praktik forsvinder.

– Jeg elsker at danse Ballroom Fitness, fordi man ikke tænker over, at det er motion. Det er sjovt, og vi har et sammenhold, jeg for alt i verden ikke ville undvære. Det gode er, at man kan komme, lige som man er, og man kan sagtens dumme sig, træde forkert og jokke i spinaten. Det gør ikke noget. Det vigtigste er, at vi har det sjovt sammen, siger Lene og griner.

Lene er langtfra den eneste, der har det sådan. De fleste deltagere på holdet bliver da også hængende til en velfortjent småkage og en sludder, efter at timen er nået til sin ende.

– Kalorieregnskabet skal jo gå op. Og når nu der er blevet bagt tre forskellige slags småkager, ville det jo være uforskammet ikke at smage på dem, ikke? spørger Lene, inden hun stikker hånden ned i kagedåsen for anden gang.

Lene har flere gange haft skader, der har betydet, at hun har måttet holde pause fra dansen. Men hun vender altid tilbage. Hun kan nemlig slet ikke forestille sig et liv uden dans og da slet ikke Ballroom Fitness. Det er nemlig balsam for sjælen.

Læs også