Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Træning og kost

Annette underviser i Ballroom Fitness: Det handler om at have det sjovt

4. juni 2019
af Katja Ottosson
video: Heidi Maxmiling
Hos Hørning Danseskole på Amager slår deltagerne sig løs med vals, quickstep og cha-cha-cha til tonerne af sprøde popnumre, men det foregår uden partner. Til Ballroom Fitness danser man nemlig sammen – hver for sig – og både kondition og lattermuskler trænes.

Det er ikke svært at lokalisere den prægtige, hvide murstensvilla, som den ligger dér og troner midt på vejen.

Foruden det smukke eksteriør er det dog især de pumpende musikrytmer, der bølger hen ad gaden denne torsdag, der afslører, at her ligger en danseskole.

Vi er taget til Amager en solrig forårsaften for at mødes med danselærer Annette Hørning, der kan tale med om gode musikrytmer, som er lige til at blive i godt humør af. Hun underviser nemlig i motionsdanseformen Ballroom Fitness, der udover sved på panden og trænede lårmuskler lover masser af grin.

LÆS OGSÅ: Kvinden bag Ballroom Fitness: Elisabeth byder livet op til dans

– Til siden! Og damen rundt!

Annette står i front i dansesalen, hvor omtrent 20 kvinder – og et par mænd – danser vals til tonerne af Simply Reds ”If You Don't Know Me by Now” – og i øvrigt synger med, så højt de kan, samtidig.

Men når Annette kommanderer ”damen rundt”, eksisterer den dame slet ikke; fidusen ved Ballroom Fitness er nemlig, at partneren er ren fantasi. I stedet er der skruet op for tempo, musik og motion. Annette forklarer:

– Ballroom Fitness er motion og dans, der er koblet sammen. Vi lærer en masse grundtrin i standard- og latindans, men vi har ikke nogen partner, så det går meget hurtigere, og allermest går det faktisk ud på bare at have det sjovt.

Godt med livsglæde

Og det er netop det gode humør, Annette bliver ved med at vende tilbage til, når hun skal forklare, hvad det er, denne kobling mellem motion og festlig dans kan.

– Man skal have lyst til at danse, ja, men først og fremmest handler Ballroom Fitness om godt humør, for det, jeg hører igen og igen fra deltagerne, er, at de bliver afhængige. Der sker bare noget kemi i kroppen, som gør, at man bliver glad. Og så giver det et ordentligt kick af belønningsglæde, når man har gjort det rigtigt. Det virker!

Og det går faktisk hurtigt at lære trinene, fortæller Annette, som jævnligt får nye deltagere på de fire ugentlige dansehold.

LÆS OGSÅ: SØNDAG Ballroom Fitness 2018 var en stor succes

– Det er fedt at se, når nogen knækker koden til for eksempel quicksteppen. De lærer det hurtigt, og jeg bliver så imponeret, når der kommer folk, der ikke har danset før. Der går ikke mange gange, før gruppen begynder at blive homogen. Og når der kommer nye, så er de øvede dansere gode til at tage dem ind. ”Dans ved siden af mig!” Og så tager de hinanden under armen, fortæller Annette.

Valsen, som de dansende er godt i gang med, hører til i den langsommere ende. Men det skal man ikke lade sig snyde af, siger Annette, for valsen består jo i bund og grund af en slags ben- og lårpres i forklædning. Udover valsen er det især danse som salsa, samba, jive og cha-cha-cha, der er i høj kurs blandt deltagerne. ”For dem er der jo gang i,” forklarer Annette.

Selvtillidsopbyggende

Det er et bredt spænd af aldersgrupper, der udgør deltagerne til Ballroom Fitness hos Annette. De yngste er omkring 17, og de kommer tit i selskab med deres mødre. Flest er i 40’erne og 50’erne – men Annette har også dansende kvinder på næsten 80 år, og det er nogle af dem, der har været med fra start, da Annette begyndte at undervise i danseformen tilbage i 2013.

Derfor har Annette også en anden mission med sin undervisning, foruden at ville bevise at motion sagtens kan være både udfordrende og underholdende på samme tid. Det handler om, at deltagerne tør give den gas og være ligeglade med, hvad andre tænker, uanset om de er 17 eller 80, og uanset hvordan deres kroppe ser ud.

– Jeg siger tit til deltagerne: ”Hør lige her, I dækker jer alle sammen til i bluser med ærmer, nej, kom nu, pyt med, at det hele dasker og er lidt blødt.” Sådan ser vi jo ud! Vi kan sagtens have en stropbluse på, selv om vi er over 60. Pyt med det. Det handler om, at jo mere kontakt vi får med os selv, des mere kreative og tilpas bliver vi, da vi tør at anerkende, at sådan ser vi jo ud som kvinder – og det er vigtigt. Vi bliver gladere.

Det hænder da også, at deltagerne fra gang til gang møder op i nyt, smart dansetøj med stropper eller bryderryg, uanset alder, form og vægt.

– Så tænker jeg: ”Fedt!” For så er vi på vej hen det rigtige sted.

Et frirum

Budskabet klinger meget godt overens med musikken, der nu bevæger sig over i en hårdtpumpende remix-udgave af Ed Sheerans ”Shape Of You” med blandt andet ordene ”I’m in love with your body”.

Annette har ikke mikrofon på, når hun leder an til musikken – ”Man skal ikke høre på mig ud af fire højttalere, for jeg synger med på hver sang”. Til gengæld bliver hun indimellem bedt om at skrue yderligere op, for så kan deltagerne også godt lokkes til at synge med.

Faktisk skal man have lov til at te sig fjollet og bare slå sig løs, for træningstimen hos Annette skal egentlig betragtes som et lille frirum. Derfor er der for eksempel heller ikke nogen børn til stede.

– Børn er velkomne, men de skal vente i garderoben. For inde i dansesalen skal man have fri. Man kommer, fordi man har lyst til at gøre noget for sig selv. Man har måske taget tid ud af kalenderen. Derfor er det vigtigt, at deltagerne kan kalde det ”deres tid”.

Vi skal lige nå omkring lidt mere lækker popmusik – der rundes blandt andet Wham!, Alicia Keys, Maroon 5 og DNCE – før dansetimen er slut.

De godt 20 prustende og tørstige dansere har fået noget mere farve i kinderne, end før de kastede sig ud i dagens træning, men smilene er så afgjort ikke blevet mindre her knap en time senere.

Kom med til SØNDAG/Ballroom Fitness og dans med Elisabeth Dalsgaard, Thomas Evers Poulsen og Steen Lund.

Læs også