8 søde facts om slik og søde sager!
Træning og kost

8 søde fakta om slik, du ikke vidste, du burde vide

28. oktober 2016
af Ahn Line Woo Shing Hai
Vidste du eksempelvis, at det var en tandlæge, der opfandt candyfloss?

1. Det er lidt paradoksalt, at manden, der opfandt candyfloss, var tandlæge. Men faktisk var han meget mere end det. William James Morrison, der var fra Nashville, Tennessee, var nemlig også advokat og børnebogsforfatter. Som madopfinder, ja, det var han forresten også, fik han patent på flere opfindelser, og i 1897 fik han sammen med slikmageren John C. Wharton patent på den såkaldte ”elektriske slikmaskine”, der kunne lave ”Fairy Floss”, bedre kendt som candyfloss eller cotton candy, som amerikanerne kalder det lyserøde stads, der blev en stor succes, da offentligheden fik mulighed for en smagsprøve i 1904.

2. Du har med garanti spist en hel del af dem. Ja, vi taler om M&M’s. Men vidste du, at de to M’er står for Mars og Murrie? Forrest Mars Senior og Bruce Murrie er nemlig de to herrer, der lancerede de små, farverige chokoladeknapper, som man altid liiige kan spise en ekstra af. Mmm...

LÆS OGSÅ: Sundhedsguides til livsnyderen

3. Med mindre du er en eftertænksom slik-nørd, har du måske ikke tænkt nærmere over, hvorfor din yndlingschokoladebar hedder det, den hedder, men faktisk er Snickers opkaldt efter en hest. M&M/Mars-koncernen introducerede Snickersbaren i 1930, og da den skulle have et navn, kom en af Mars-familiens yndlingshestes navn altså i spil. I dag er Snickers den bedst sælgende bar i USA.

4. Højtiderne er stoppet med slik og søde sager. Du mærker sikkert selv bukserne stramme efter en velsmagende december, men også påsken er et hit for slikproducenter i USA, hvor der hvert år bliver produceret mere end 90 millioner chokolade-harer. Og når de skal fortæres, spiser vi gerne ørerne først. Hvad gør du?

LÆS OGSÅ: 6 sunde ting, du kan gøre for dig selv. Ifølge Sofier Hagen

5. Ordet chokolade kommer af det aztekiske ord xocolatl, der betyder bitter vand. Et rygte siger, at den aztekiske konge Montezuma troede, at chokolade var et afrodisiakum, og derfor drak han 50 glas flydende chokolade hver dag. Montezuma var formentlig en tørstig og lystig mand, men om historien er sand, stiller vi os alligevel lidt skeptiske over for.

6. Du kender det sikkert godt. Eller du kan som minimum huske det fra dengang, du var barn. Det er umuligt at puste gode tyggegummibobler, før det er tygget godt og grundigt igennem. Hvorfor? Jo, det er, fordi sukkeret i tyggegummi ikke kan strækkes. Alt sukkeret skal derfor tygges væk, inden man kan lave den der rigtig store boble.

LÆS OGSÅ: 11 tips til at mærke, hvad du har lyst til

7. Hvad ville du gøre, hvis du mødte en vingummibamse på 17,64 kg? Det lyder overvældende, men faktisk svarer det til, hvor meget slik hver dansker spiser i løbet af et enkelt år. En bamse af den kaliber svarer til 59.976 kalorier og over 14 kilo sukker. Heldigvis kan sådan en last løbes af. Det kræver blot 94 timers løb ved ni km/timen.

8. Det er svært at forestille sig en verden uden slik på hylderne, men vi skal ikke længere tilbage end slutningen af 1800-tallet, før det var umuligt at opdrive slik i butikkerne. Det betyder dog ikke, at der aldrig kom slik på bordet. I stedet for bland-selv i den nærmeste kiosk lavede folk deres eget guf, f.eks. karameller. Siden da er der sket meget, og alene oplevelsen af at blive opslugt af slikbutikkernes nærmest selvlysende farvefest kan kickstarte et mentalt sukkerchok.

[Kilder: Mentalfloss.com, Fillyourplate.org, Tropicalfoods.com, Politiken.dk, Dagligvarernettet. dk]

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_2.png

Læs også