Stofskifte
Træning og kost

7 ting, du skal vide om dit stofskifte

af Jo Brand 29. maj 2017
Foto: Panthermedia
Det kan være for højt, det kan være for lavt, og så kan det være lige tilpas. Men hvad er stofskifte egentlig, og hvor meget kan du påvirke det?

Disse ting skal du vide om dit stofskifte

 

#1

Dit stofskifte er kroppens motor. Det er den energi, der forbrændes, ved at dit hjerte slår, dine lunger ånder, og resten af dine organer gør det, de skal. Med mindre du dyrker eliteidræt, står dit hvilestofskifte for at forbrænde 60 til 75 procent af de kalorier, du indtager på en dag. Dog med temmelig stor variation fra person til person.

#2 

Folk, som har et højere hvilestofskifte, kan spise mere end andre uden at tage på. Og folk, der har et lavt hvilestofskifte, kan spise mindre.

#3 

Søvnmangel kan påvirke dit stofskifte. En undersøgelse af to grupper, hvoraf den ene kun fik lov til at sove fire timer om natten i fem dage, mens den anden fik op til 10 timers søvn, viste, at gruppen, der ikke fik sovet, fik sat deres hvilestofskifte ned med 50-60 kcal pr. dag.

LÆS OGSÅ: 6 ting, der kan sænke dit stofskifte

#4 

Nogle eksperter mener, at dit stofskifte bliver øget, når du spiser protein, formentlig fordi kroppen skal bruge mere energi på at forbrænde protein frem for fedt og kulhydrater. Men det er ikke en stor øgning, der er tale om.

#5

Måske har du hørt, at flere muskler fører til en øget forbrænding, og det passer også, men nok ikke så meget, som man skulle tro: Tager du et kilo muskel på, forbrænder du omkring 13 flere kcal om dagen. Til sammenligning forbrænder et kilo fedtvæv 4,5 kcal om dagen.

LÆS OGSÅ: Sandt eller falsk - det gør detoxkure ved din krop

#6 

Vægttab kan sænke dit stofskifte, fordi kroppen ”forsøger” at få sin gamle vægt tilbage. Jo hurtigere og voldsommere vægttab, des mere sænkes det. F.eks. viste en undersøgelse af overvægtige, der havde tabt sig i forbindelse med deres medvirken i det amerikanske program ”The Biggest Loser”, at deres stofskifte var faldet mere, end man havde regnet med. I gennemsnit 600 kcal om dagen, da folk var på deres laveste vægt. Så hvis du vil tabe dig, kan det være en idé at gøre det langsomt, hvis du vil tage hensyn til dit stofskifte.

#7

Stofskiftet bliver også sænket med alderen. F.eks. vil du forbrænde omkring 70 færre kcal dagligt som 40-årig, sammenlignet med hvad du gjorde som 30-årig.

Kilde: Webmd.com og kandidat i Molekylær Ernæring og Fødevareteknologi fra Aarhus Universitet Morten Elsøe

5 ting, der sætter gang i stofskiftet

1. Chilipeber  – indeholder capsaicin, der sætter gang i forbrændingen.   2. Fuldkorn  – du bruger dobbelt så mange kalorier på at nedbryde fiberrig kost, som du bruger på at nedbryde forarbejdet mad.   3. Grøn te  – indeholder en kemisk forbindelse ved navn EGCG, som sætter gang i stofskiftet.   4. Linser  – rige på mættende fibre og protein og samtidig kaloriefattige.   5. Kaffe  – en undersøgelse har vist, at folk, der drikker almindelig kaffe, har en 16 % højere forbrænding end folk, der drikker koffeinfri.