glad
Træning og kost

7 madvarer, du bliver glad af at spise

28. juni 2016
af Pernille Lewinsky Kofoed (redigeret til web)
Lykke er noget, vi spiser os til

..Og nej, det er ikke chokolade, vi taler om - selvom du sikkert håbede det, da du så billedet. Chokolade kan dog også bringe glæde ind i dit liv. (Vi taler af erfaring!)

Nej, det vi taler om i denne artikel, er den slags mad, som indeholder stoffer, der gør dig glad. Før i tiden troede man, at hjernen var en fast og fuldstændig upåvirkelig størrelse, men nu ved man, at hjernen bruger de næringsstoffer, som vi giver den, til at udvikle sig. Derfor er forskerne også blevet opmærksomme på, at hjernen og vores humør er afhængige af, hvad vi putter i munden.

Når du mærker følelsen af glæde, er det hjernen, der har sendt elektriske impulser rundt, men skal den følelse vare ved, har hjernen brug for forskellige stoffer, blandt andet signalstoffet serotonin. Så vil du spise dig glad, gælder det om at få fødevarer, der indeholder såkaldte glade stoffer, som din hjerne har brug for. Altså levende og vital mad som proteiner, sundt umættet fedt, frugt og grøntsager og langsomme kulhydrater.

Læs også: Fokusér ikke på vægttab: Træn for at blive glad

Her er 7 madvarer, som du bliver glad af:

1. Fisk

Fisk er propfyldte med essentielle fedtsyrer, de såkaldte omega 3-fedtsyrer, og mangel på netop de fedtstoffer kan blandt andet påvirke humøret. Der er lavet mange forsøg, der påviser sammenhængen mellem for lidt af de gode fedtstoffer fra f.eks. de fede fisk og for lave niveauer af serotonin i hjernen, og det kan i værste fald føre til depression. Så kast fisk på menueen – gerne tre gange om ugen, så booster du serotoninindholdet i hjernen.

2. Grønne grøntsager

Grønt er ikke kun godt for øjnene – det er også godt for humøret. Her er det særligt de grønne bladgrøntsager som spinat, forskellige salater og også broccoli er effektivt, da alle disse har et højt indhold af B- og C-vitaminer og folinsyre, der er med til at skabe balance i serotoninniveauet. Kål i alle afskygninger er også et hit for humøret, så smid gerne grønkål, blomkål, romanesco og rosenkål i indkøbskurven.

3. Mælkeprodukter

Mælk og yoghurt indeholder blandt andet godt B-vitaminer, som er vigtige for nervesystemet. Desuden indeholder mælkeprodukter stoffet tryptofan, der stabiliserer humøret og virker beroligende på sindet. Det forklarer måske også, hvorfor mange har lyst til et glas mælk inden sengetid.

4. Nødder

Nødder – særligt valnødder og paranødder – er effektiv hjernemad, da de er propfyldte med zink, B-vitaminer, tryptofan og supersunde omega-3 fedtsyrer.

5. Frø og kerner

Ligesom nødder indeholder frø og kerner de såkaldt glade stoffer zink og B-vitamin og særligt sunde umættede fedtsyrer. Så ved at spise masser af solsikke- og græskarkerner eller sesam- og hørfrø kan du fyre op under humøret. Også de små chiafrø, der foruden kostfibre også indeholder sunde fedtsyrer, herunder n-3-fedtsyrer, gør dig glad i låget. Faktisk indeholder 2 tsk. chiafrø flere n-3-fedtsyrer end en hel laksefilet.

6. Kalkun og kylling

Begge slags fjerkræ er gode energikilder, der indeholder masser af protein, som holder blodsukkeret stabilt. Det ved vi er godt for humøret. Derudover indeholder både kylling og kalkun et højt indhold af tryptofan, der skaber serotonin i hjernen. Nogle føler sig ligefrem rolige efter at have spist fjerkræ.

7. Fuldkorn

Fuldkorn er guldkorn, fordi de, foruden de sunde og mættende kostfibre, indeholder B-vitaminer, som er med til at styrke hjernen og vedligeholde nervesystemet. Giv dit humør et spark ved at spise masser af fuldkorn, hvedekim, havregryn og knækkede rugkerner.

Læs også: 7 ting, som lykkelige kvinder gør

Læs også: Nem sundhed: 4 GODE ting, du skal huske

Læs også