Træning og kost

10 gode grunde til at spise meget mere af denne krydderurt

18. maj 2015
webversioneret af redaktionen
foto: Panthermedia
Verdens sundeste mad er en velsmagende krydderurt, der desværre ikke er helt så anerkendt herhjemme, som den bør være, mener en kostekspert

Det bedste, du kan sætte tænderne i, når du skal fylde din krop med vitaminer, fibre og stort set ingen kalorier: Brøndkarse! Videnskaben har for længst kåret den grønne krydderurt som noget af verdens mest næringsrige mad, men det er, som om vi danskere ikke rigtig er med på ”brøndkarsebeatet”. Det siger ernæringsterapeut Louise Bruun til femina.

LÆS OGSÅ: Få opskriften på pasta med brøndkarsepesto og mozzarella 

- I London finder du brøndkarse alle vegne, så det undrer mig, at det kan være svært at opdrive herhjemme. Efterspørgslen er måske ikke stor nok, men det er en skam, for der er tale om superkost med et sindssygt højt indhold af vitaminer og mineraler, forklarer hun.

LÆS OGSÅ: Prøv en frisk juice med brøndkarse, citron og æble. Få opskriften her

Lækker multianvendelig plante

Smagen er desuden fortryllende frisk og ærteagtig, så der er mange gode grunde til at prøve at tænke urten ind som en del af en i øvrigt sund og varieret kost, understreger hun.

- Men gå altid efter store bundter frem for dem i potter, og husk, at de skal spises så hurtigt som muligt. Selv bruger jeg tit brøndkarse som basis i en salat, hvor jeg skærer den i grove stykker. Den er også mega lækker i eksempelvis wraps, en suppe eller friskpresset juice.

10 bud på, hvorfor du skal dyrke brøndkarse i haven:

- Kan forebygge kræft

- Indeholder mere jern, end spinat gør

- Booster din huds skønhed

- Giver stærkere negle

- Gør håret sundere

- Hjælper leveren med at detoxe kroppen

- Har mere end 15 vitaminer og mineraler i sig (herunder bl.a. mere vitamin C end appelsiner)

- Styrker knoglerne

- Er godt for synet

- Reducerer risikoen for hjerteanfald.

LÆS OGSÅ: Sådan dyrker du krydderurter i haven – se guiden her