
Denne myte om frugt bør du stoppe med at tro på

Skal man passe på med for meget frugt på grund af sukkerindholdet, eller må man gerne spise amok? Det giver eksperter svaret på her.
Foto: Unsplash
Der florerer meninger og påstande om mad, og det er bestemt ikke let at vide, hvad der er sandt, og hvad der slet ikke passer.
For nylig satte det norske medie Aftenposten kniven for struben på to ernæringseksperter, og bad dem kommentere ti myter om kost – det vil sige sejlivede “sandheder”, som mange går rundt og tror på, men som altså viser sig ikke at holde stik.
Der var især én myte, som eksperterne overraskede med:
At frugt indeholder meget sukker og bør begrænses.
Mange har den opfattelse, at søde frugter som æble og banan er frugter, man bør være forsigtige med på grund af et højt indhold af frugtsukker.
Men det passer ikke, hvis man spørger klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør og Linda Granlund, som har en ph.d. i ernæring.
– Tværtimod bør de fleste af os spise meget mere frugt, end vi gør i dag – og gerne på bekostning af mad og drikke, der faktisk indeholder meget sukker, såsom slik, kiks, sodavand og kager. Hvis vi gør det, indtager vi mindre sukker, flere vitaminer og mindre energi, siger Linda Granlund til Aftenposten.
Tine Sundfør påpeger, at selv om frugt indeholder lidt sukker, består det for det meste af vand – mellem 80 og 90 procent – og giver en lav blodsukkerstigning, fordi den også indeholder fibre.
Ernæringsfysiolog Camilla Andersen tidligere forklaret til det norske medie KK, at en del frugt godt nok indeholder meget frugtsukker, men at de alligevel bidrager med vitaminer og fibre, som er vigtige for os – og at det er et godt alternativ, når vi får lyst til noget sødt. Hun understregede dog vigtigheden af at se på helheden i kosten – og slog et slag for bær og grøntsager.
– Med andre ord mener jeg, at grøntsager og bær er vigtigere at fokusere på end indtaget af frugt. Spiser du to-tre portioner frugt om dagen, er det fint – men glem ikke grøntsagerne, lød opfordringen fra Camilla Andersen.
De officielle kostråd fra Fødestyrelsen
De officielle kostråd fra Fødestyrelsen i Danmark består af syv råd. Nedenfor er anbefalingen vedr. frugt og grønt uddybet:
Spis mere frugt og grønt
Spis 600 g grøntsager og frugter om dagen – altså ’6 om dagen’. Herudover skal du som rettesnor spise 100 g bælgfrugter (tilberedte) ud over de ’6 om dagen’.
- Mindst halvdelen af de ’6 om dagen’ skal være grøntsager. Vælg især grove grøntsager som fx ærter, kål og rodfrugter.
- Spis mørkegrønne grøntsager som spinat, broccoli, grønkål, pak choi og bladbeder (ca. 100 g om dagen er tilpas). Du kan også supplere med grønne salater (fx rucola, hoved- og hjertesalat).
- Spis røde og orange grøntsager som gulerødder, tomat, røde og orange peberfrugter, butternut squash og hokkaido græskar (ca. 100 g om dagen er tilpas).
- 100 g grøntsager eller frugt svarer fx til en stor gulerod eller et æble.
- Lad kartofler indgå i dine måltider flere gange om ugen. Ca. 100 g kartofler om dagen er tilpas, når du spiser planterigt og varieret. Kartofler giver god mæthed for få kalorier.
- Vælg årstidens grøntsager, frugter og bær.
- Børn mellem 2 og 10 år anbefales at spise 300-500 g grøntsager og frugter om dagen.
Denne artikel blev første gang bragt hos KK.no, der også er ejet af Aller Media. Dette er en redigeret version.
