Ballonmave: Oppustet og udspilet mave
Sundhed

Oppustet mave? 10 årsager til, at du får ballonmave

21. marts 2021
af redaktionen
Udgivet første gang 21. september 2012. Foto: Shutterstock
Går du rundt med konstant oppustet mave, og en følelse af din mave er en ballon? Læs her, hvad årsagerne kan være. Samt hvad du kan gøre for at forebygge oppustet mave.

Har du nogle gange så oppustet og udspilet en mave, at du går rundt og ligner en højgravid uden på nogen måde at være det?

Så tilhører du en stor gruppe af kvinder, der kender til problemet med, at oppustethed både ser ud og føles som en spærreballon.

Men problemet skyldes ikke overflødige kilo. Stadig flere kvinder i alle aldre lider af fænomenet ballonmave med luft i maven og oppustethed som følge af dårlig fordøjelse. Og den udspilede mave er ikke kun et spørgsmål om forfængelighed.

Den kan også skade din sundhed. Heldigvis kan langt de fleste slippe af med ballonmaven ganske hurtigt ved at spise rigtigt og få nok motion.

Men hvad kan du gøre ved oppustet mave? Og kan du forebygge ballonmaven?

Nedenfor får du en række husråd, der gør dig klogere på, hvordan du gennem blandt andet kosten kan holde din mave i balance og undgå at få oppustet mave.

Hvorfor får man oppustet mave?

Der er flere forklaringer på, hvorfor du får ballonmave og føler dig oppustet. Ifølge Mavespecialisten.dk er oppustet mave og luft i maven ofte to ting, der hænger sammen.

Hver gang vi indtager mad eller drikker forskellige ting, så indtager vi samtidig luft i kroppen. Vi optager alle sammen luft i tarmene, men nogle gør det mere end andre. På den måde spiller kost en stor rolle.

Det meste, af luften i vores tyktarm, kommer nemlig fra nedbrydelsen af den mad, som ikke nåede at blive fordøjet i tyndtarmen. Det kan for eksempel være kulhydrater eller fødevarer med højt indhold af fibre såsom korn, bønner og ærter.

oppustet mave

Men der kan også være tale om den skjulte lidelse irriteret tyktarm. Mange går nemlig rundt med en mavelidelse uden selv at være klar over det, og det kan være årsag til, at du oplever ballonmave.

Hvis du er i tvivl om dine gener, eller hvis de ikke går væk, skal du altid kontakte din egen læge.

Årsager til en udspilet mave

En stresset hverdag med forkert mad og for lidt motion er en af de helt store syndere, for maveproblemer skyldes i de fleste tilfælde først og fremmest usunde vaner.

Men en oppustet mave kan skyldes alt fra din kost til medicin og måske sygdom.

Ifølge sundhed.dk kan der være tale om både forstoppelse, fødevareallergier eller en følsomhed over for de kunstige sødemidler sorbitol og mannitol, som for eksempel findes i slik og tyggegummi.

Andre grunde til luft i maven

Ifølge Mavespecialisten.dk kan følgende ting blandt andet være årsagen til oppustet mave.

  • Kulsyreholdige drikke
  • Løg, hvidløg, bønner og rodfrugter
  • Frugt
  • Tyggegummi
  • Forstoppelse
  • Nogle former for medicin
  • Laktose – eller gluten intolerans
  • Irritabel tyktarm (IBS)
  • Bakteriel overvækst

Kilde: Mavespecialisten.dk

Luft i maven og oppustet

Som nævnt får du oftest oppustet mave, fordi har meget luft i maven. Ifølge Sundhed.dk kommer det meste af den luft, som findes i tyktarmen fra bakterier, der nedbryder de kulhydrater, der ikke bliver fordøjet.

Du har nok hørt at fibre er godt for maven, og det er det også – i den rette mængde. Fibre er nemlig med til at aktivere din fordøjelse, men fibre kan også godt give luftgener i maven, som gør at du kan føle dig oppustet og give dig den generende ballonmave.

Det kan derfor være svært at finde ud af, hvornår du har for meget luft i maven, og hvad der omvendt er ganske normalt.

Sundhed.dk påpeger, at det er normalt at slippe luft ud 10-20 gange om dagen. Hvis du er mere generet end dette, skal du altid opsøge læge, da luft i maven og oppustet mave kan skyldes andre ting end din kost.

Hvad kan man gøre ved oppustet mave?

Der findes medicin, som kan afhjælpe din ballonmave. Ifølge apoteket.dk kan et skumdæmpende middel, der indeholder simeticon, afhjælpe luften og forebygge en udspilet mave.

Medicinen findes som kapsler, der skal tages tre gange dagligt. Dog må det højst anvendes i 10 dage, og det er derfor ikke en god løsning på sigt.

Den holdbare behandling af irritabel tyktarm og oppustethed starter derfor med dét, du spiser og drikker. Men det kan være svært præcist at finde ud af, hvor du skal sætte ind for at slippe af med din oppustede mave.

Ifølge Netdoktor.dk er der nogle forskellige råd man kan følge for at sikre en sund mave i balance, der ikke spiler ud og gør ondt.

  • Efterlev de 10 kostråd
  • Dyrk motion
  • Drik vand hver time
  • Undgå for meget alkohol

Hvis du gerne vil finde roden til problemet, kan du i perioder forsøge at undgå bestemte madvarer. Du kan forsøge at fjerne nedenstående liste af madvarer, som ifølge sundhed.dk er ekstra provokerende, fra din kost i to uger. Introducér dem derefter én efter én med en uges mellemrum.

  • Bælgfrugt såsom bønner og ærter
  • Grøntsager såsom løg, hvidkål, broccoli, rosenkål, blomkål, artiskokker og asparges
  • Frugt såsom pærer, æbler og fersken
  • Sukkerfrit slik og tyggegummi
  • Meget fiberrig mad såsom fuldkornsbrød og müesli
  • Mælk, is, ost
  • Øl og sodavand

Kom af med oppustet mave hurtigt

Hvis du har tendens til hurtig at blive oppustet, kan du med fordel forsøge at skære ned på mad med meget fedt.

Mad med ekstra fedtindhold kan skabe luft i maven og medføre smerter og irritation i tarmene. Så forsøg i stedet at spise grøntsager og fibrer og undgå de fede madvarer, så du kan styre uden om oppustethed efter hvert måltid.

6 gode råd mod oppustet mave

Oppustethed kan komme pludseligt, men for mange mennesker kan det også være et længerevarende problem.

Du kan lave mange forskellige ændringer i din dagligdag for at forebygge oppustethed og undgå mavesmerter.

En god huskeregel til forebyggelse er at følge disse 6 råd.

  1. Skab ro omkring dine måltider, så du spiser stille og roligt

  2. Spis mindre fed mad

  3. Undgå mad, der forværrer tilstanden

  4. Undgå rygning

  5. Undgå tyggegummi og sugerør

  6. Spis langsomt, og tyk maden grundigt

Kilde: Netdoktor.dk

Kilder: Mavespecialisten.dk, Sundhed.dk, apoteket.dk og Netdoktor.dk

Læs også