https://dk-femina-backend.imgix.net/media/billeder/2012/oktober/soveprim.jpg
Søvn

Mangel på søvn gør dig tyk!

19. oktober 2012
af Lonnie Kjer
foto: All Over
Der er ikke noget bedre end at vågne frisk og veludhvilet efter en god nattesøvn. Det er godt for humøret, helbredet og looket – og så er det godt for din vægt. Man bliver nemlig tyk af at sove for lidt.

550 kalorier. Så meget mere spiser folk, der lider af søvnmangel, hver eneste dag, skriver kk.no. Og det kan selvfølgelig ses på vægten. De søvnige testpersonerne i undersøgelsen udført ved klinikken med det oplagte navn - Mayo Clinic i Minnesota - tog på i vægt over tid, da de daglige ekstra kalorier satte sig godt fast, og samtidig har en række andre studier vist en række ændringer i kroppens stofskifte, når du får får lidt søvn, og sammenhængen er ikke til at tage fejl af,.

Minus på søvnkontoen - plus på badevægten
Og der skal såmænd ikke så meget - eller lidt - til, før de korte nætter giver plus på vægten. Allerede efter fire nætter med for dårlig og mngelfuld søvn, bliver din insulinsensitivitet i fedtcellerne påvirket. Insulin har dét kedelige talent, at det kan resultere i lagring af fedt i fedtvævet, og det er tilsyneladende dér, forskerne forbinder mangel på søvn og nogle kilo ekstra på sidebenene.Så producerer kroppen tilsyneladende mindre af det appetitregulerende hormon - leptin, skriver altså kk.no. Og mangel på dét stof øger appetitten - og vægten - og risikoen for diabetes.

Seks om natten!
Og selvom det er individuelt, hvor meget søvn, vi hver især har brug for, anbefaler forskere bag undersøgelserne, at du får dig seks timer på øjet hver eneste nat. Det har både du og dine fedtceller brug for, siger forsker Matthew Brady.
"Dette er det første studie, der beviser, at celler udenfor hjernen også trænger til søvn," siger han.
Brady og hans forskerteam testede på syg unge og raske deltagere, der skulle sove 8,5 timer i fire nætter i træk og måneden efter forsøger sig med kun 4,5 timer - også i fire nætter. Efter den fjerde nat som delvist søvnløs, viste insulinsensitiviteten at være reduceret med 30 procent.

Sov godt …
Resultaterne får forskerne til at bruge den gode søvn som et våben i kampen mod overvægt.
"Det er svært at få folk til at træne og spise sundt, men hvis du kan vise, at god søvn har en lignende og positiv effekt på vægten, er det måske lettere for nogen at komme i gang," udtaler Bradly. Der er altså mere en en enkelt god grund til at forsøge at få sin skønhedssøvn hver eneste nat. Kniber det for dig? Så læs med her, hvad du kan forsøge dig med, inden du snupper en sovepille.

Drop eftermiddagsluren - den gør det alt for svært at falde i søvn om aftenen. KAN du ikke undvære den lille pause på sofaen, så sørg for at holde det til højest et kvarter.

Nul kaffe! - Nej, kaffe, sort te eller cola holder ikke, når du i forvejen har svært ved at falde i søvn. Find gode, ikke-opkvikkende alternativer, som f.eks. beroligende Kamille-te eller varm mælk.

Minus mad! ... det er ikke på grund af vægten, du skal springe store måltider over efter kl 19. Det giver en dårlig søvn at gå i seng, når maven er fuld.

Stil sulten … trods alt! Det duer heller ikke at tro, du kan falde i søvn, når maven rumler og hovedet tæller madder i stedet for får. Snup en banan, et stykke knækbrød eller lidt grønt.

Motion er godt! … men ikke hvis du er for aktiv, lige inden du skal sove. Dine endorfiner raser i kroppen på dig og holder dig vågen, så få tæningen overstået tidligere på dagen.

Pas din sengetid! - det er måske lidt kedeligt, men det betyder faktisk noget at gå i seng på det samme tidspunkt hver aften - i det mindste i hverdagen.

Tøm hovedet for tanker! Væk med computeren og telefonen, når der skal soves. Læs hellere end bog, hvis du lige skal falde ned, inden lyset slukkes.

Luft ud! Dårlig luft og for høj temperatur kan ødelægge din nattesøvn. 18-20 grader er sagen, men hold en dør åben og ørg i det ehel taget for at lugte grundigt ud i dit soveværelse.

Frem med listen! I dét øjeblik hovedet rammer puden, vælter tankerne frem, og du småstresser. Du kan lige så godt få skrevet den liste med samme, så ha' pen og papir klar ved sengen, få listen over morgendagens gøremål skrevet - og sov, sov, sov!


Fik du læst "Knæk cancer!"

"Sådan slipper du af med mavedellen!"

Tjek Shoppen!

Fik du læst fredagsklummen?

Læs også