Unsplash
Søvn

Sov eller scroll? 83 procent af danskerne tager mobilen med i seng

31. maj 2024
Af Asger Lorenzen
Foto: Unsplash
“Skat, sluk lyset… og mobilen!”. En ny undersøgelse afslører danskernes skærmvaner ved sengetid.

En ny undersøgelse fra cybersikkerhedsvirksomheden NordVPN viser, at hele 83 procent af danskerne tager deres skærmenheder med i seng. Det placerer Danmark solidt på en 9. plads ud af de 16 lande, der deltog i undersøgelsen. Mexico topper listen, som de ultimative skærmelskere, men danskerne er ikke langt bagefter.

Undersøgelsen afslører fire af danskernes skærmvaner inden sengetid.

1. Sociale medier er de mest populære

Af de 1.000 adspurgte danskere i alderen 18-74, der tager deres skærmenheder med i seng, bruger de fleste (92%) dem enten om aftenen eller om morgenen. Favoritaktiviteterne inkluderer at scrolle igennem sociale medier (66%) og tjekke e-mails eller sms’er (61%).

2. Kun to ud af fem danskere mener, at skærmen påvirker søvnen

I en verden, hvor skærmene er vores trofaste følgesvende, viser undersøgelsen, at der er blandede holdninger, når det kommer til deres skærmtid. Mens hele 83 procent tager deres skærmenheder med i seng, er det kun 43 procent, der mener, at skærmene går ud over deres søvnkvalitet.

Selvom to ud af fem danskere erkender, at skærmene ikke er de bedste sovepartnere, er denne andel den laveste blandt de adspurgte lande. Derudover mener næsten halvdelen af danskerne, at de spilder tiden, når de bruger aftenen med at scrolle i stedet for at sove. Langt de færreste gør dog noget ved det.

3. To ud af fem danskere bruger mobilen, mens deres partner ligger ved siden af

Og hvad angår parforhold, er det ikke kun romantikken, der er i luften – det er også WiFi-signalet. To ud af fem danskere bruger nemlig en enhed, når de deler seng med en anden. Mens dette måske kan føles som den moderne version af at holde i hånden, så er det mexicanerne, australierne og briterne, der topper listen, hvor halvdelen af befolkningen slapper af med en enhed i sengen ved siden af deres elskede.

4. Danskerne ved mindst om søvnfunktioner

Blandt de adspurgte lande, er danskerne (20%) dem, som har mindst kendskab til de mange søvnfunktioner, som man kan bruge for at mindske mængden af notifikationer og lignende på langt de fleste moderne enheder i dag.

Denne artikel blev første gang bragt af Heartsbeats.dk. Dette er en redigeret version.

Læs også