https://imgix.femina.dk/media/05c6d4a5e8864561b857bce954523e86.jpg
Sundhed

Skal nakken støttes?

2. december 2008
af Ulla Nielsen
Hvor længe skal man blive ved med at støtte hovedet hos spædbørn? Og hvorfor? Nogle siger, at du skal blive ved med det, til de er tre-fire måneder

Hvor længe skal man blive ved med at støtte hovedet hos spædbørn? Og hvorfor? Nogle siger, at du skal blive ved med det, til de er tre-fire måneder gamle, da det ikke er godt for nakkemusklerne, at de holder hovedet selv, når de sidder op.
Min dreng på to måneder kan godt lide at sidde op, mens jeg holder kroppen fast under armene, og jeg synes jo, han selv kan holde hovedet, og han beklager sig ikke. Så tænker jeg, at det ikke kan skade, men det kan det måske godt?
F

Kære F
Du skal støtte dit barns hoved, lige til du er sikker på, at barnet selv kan styre det. Dette tidspunkt er forskelligt fra barn til barn, men ved firemånedersalderen skal barnet helst både kunne holde hovedet selv og bevidst kunne dreje det til højre og venstre. Alt dette kræver stærke nakkemuskler, og dem træner barnet ved at løfte hovedet fra maveliggende position. Derfor er det så vigtigt lige fra fødslen at lægge barnet på maven i vågen tilstand, så det får mulighed for at træne.
Tidligere, da spædbørnene måtte sove på maven, trænede de automatisk nakkemusklerne, når de vågnede og kaldte for at blive taget op, men efter dette ikke længere kan anbefales, ser vi flere og flere børn, der har svært ved at styre hovedet i firemåneders-alderen.
Når din søn på to måneder allerede nu kan holde sit hoved selv, så er det flot og kan ikke skade ham, men du skal have en hånd parat i nakken på ham, så der er en støtte, hvis han skulle "tabe" hovedet. Nakken har ikke godt af de rykvise bevægelser, hvis barnet mister hovedkontrollen. De fleste kender til at blive øm i eller forstrække en muskel, hvis man kommer til at gøre en pludselig, ukontrolleret bevægelse, og sådan kan spædbørn også komme til at overbelaste deres endnu svage muskler, sener og led, hvis vi ikke passer på.
Benedikte Hertel, sundhedsplejerske

Læs også:
Dit barns mentale udvikling
Fontaneller
Når dit barn tager et tigerspring

Læs også