https://imgix.femina.dk/media/article/panthermedia_a34824633_5184x3456buddha.jpg
Selvudvikling

Find lykken inden i dig selv

17. september 2015
af [Gitte Jørgensen
Foto: Hanne Loop]
Den nyeste lykkeforskning viser, at vi ikke skal lede efter lykken i de ydre ting, men skal skabe lykken inden i os selv. Nemt er det ikke, men heller ikke umuligt. Her kan du møde Pernille Mørup, der mistede sin mand - og alligevel har skabt sig et lykkeligt liv.

Vi var jo en ganske almindelig familie...

https://imgix.femina.dk/lykkelig.jpg

Det er sådan, 56-årige Pernille Mørup siger det.
Det ene øjeblik var hun og hendes mand og deres to børn en ganske almindelig familie, der sagde farvel til hinanden om morgenen som altid for at passe arbejde og studier. Næste øjeblik, samme aften, var ingenting længere som før.
Pernille og børnene, der var 18 og 22 dengang, befandt sig på den psykiatriske akutafdeling på Gentofte Sygehus. De var alle tre i chok.
Få timer forinden var to betjente kommet hjem til dem med besked om, at Pernilles mand gennem 28 år og børnenes far var omkommet i et voldsomt trafikuheld på motorvejen. Han var død på stedet.

Styr dine tanker

Skabe sin egen lykke

Pernille Mørup har efter nogle overvejelser sagt ja til at fortælle sin historie, selv om hun synes, den er meget privat, men fordi hun alligevel gerne vil vise andre, at man godt kan komme ud af en livskrise og skabe sin egen lykke.
– Jeg er ikke typen, der siger, at jeg ikke ville have været det foruden, fordi jeg »lærte så meget af krisen«. Jeg ville tusind gange være det foruden. Vi var jo en ganske almindelig familie. Det var ikke, fordi vi ikke havde udfordringer. Men vi havde alligevel et godt liv, og jeg tænkte tit, at jeg var heldig.

Skulle ikke knække mig

Men så skete det, der bare ikke må ske, eller som sker for »alle de andre«. Hvordan kommer man igennem det?
– En veninde, som er psykoterapeut, sagde til mig, at de fleste ville ende som »valium-enker«, hvis de havde oplevet det samme som mig. Men det gjorde jeg ikke. For jeg tog en beslutning om, at det her ikke skulle knække mig. Det var et bevidst valg. Jeg ville ikke bruge resten af mit liv på at lide og bekymre mig. Jeg ville vælge letheden.

Sådan bliver du lykkelig med vilje

Vi kan faktisk vælge

– Det lyder meget enkelt, men det handler i første omgang om at forstå, at vi overhovedet har et valg. Vi kan faktisk vælge vores tilgang til livet. Det talte psykiateren Viktor Frankl om. Han sad i koncentrationslejr under 2. Verdenskrig og skrev senere i sine bøger noget lignende som: »De kan gøre alt ved mig, men de kan ikke bestemme, hvordan jeg skal tage det«.
- Det er selvfølgelig lettere sagt end gjort. Det er ikke nogen snuptagsløsning. Det var en lang proces at blive glad igen, og det er først nu, efter godt tre år, at jeg føler, vi alle tre er kommet videre.

Syv gode tanketips

Mindfulness har hjulpet

Årsagen til, at Pernille så relativt hurtigt kom videre, er en kombination af flere ting: fantastiske venner og familie. Et nært forhold til sine børn. En god terapeut. Og så har mindfulness i høj grad hjulpet hende.
Hun har mediteret i 15 år og har som selvstændig konsulent undervist i mindfulness i syv år.

Hæld ikke benzin på dine tanker

– Via de værktøjer, jeg har fået, har jeg lært, at jeg kan lade være med at hælde benzin på mine tanker og følelser og skabe et drama. Det er den største befrielse i mit liv, at jeg ikke behøver at tro på mine egne tanker. Bekymringer er livsdræbende. De tager vores energi. Jeg er i det hele taget blevet bedre til at tackle dagligdagens små fortrædeligheder. Jeg reagerer ikke så kraftigt længere.

Mindful fra morgenstunden - læs hvordan her

Møgdage er spild af tid

– Det er gået op for mig, at vi kun har det her ene liv – og livet i sig selv forpligter. Og jeg tænker, at jeg skal få det bedste ud af dagen for min egen og ikke mindst mine børns skyld. Jeg har sjældent en møgdag, for jeg gider ikke at have dem, det er spild af tid.
- Jeg ser hver eneste dag som en mulighed for at berige mig selv eller andre. Det er banalt, og det er stort, og det er dét valg, der skal til for at føle sig lykkelig, understreger Pernille Mørup.
Pernille Mørup er uddannet psykomotorisk terapeut, stressvejleder, mindfulness-instruktør og har sit eget firma, Tonus, der beskæftiger sig med arbejdsmiljø.

Sådan kan du gøre dig lykkeligere

Tænk positivt

* Forskning viser, at hvis vi skriver tre gode oplevelser ned hver dag, vil vi efter et halvt år opleve at få det bedre fysisk og psykisk. Vi kan også gøre os lykkeligere ved at omgive os med gode minder – f. eks. billeder af familie, venner og steder, der husker os på, at livet kan være smukt og skønt.

Dyrk taknemmelighed

* Lykkens største fjende er, at vi mennesker vænner os til gode ting i livet. Den bedste kur mod ulykkelighed er, at vi optræner vores evne til at føle os taknemmelige og værdsætte de små ting i livet. Forskning viser, at det gør, vi kan få det bedre både fysisk og psykisk.

Vis generøsitet

* Et hurtigt »lykkeboost« fås ved at gøre at gå ud og gøre noget godt for et andet menneske. Forskning viser, at vi selvbliver gladere af at gøre gode gerninger.

Plej dine relationer

* De lykkeligste mennesker er dem, der er ekstremt sociale. At skabe sig gode relationer er lykkehittet over dem alle. Så gør en aktiv indsats for at vedligeholde venskaber og være positiv, nærværende og givende i omgangen med andre.

Kilder: Sonja Lyubomirsky, Martin Seligman, Hans Henrik Knoop og Robert Emmons.

Læs også