Sådan bliver du lykkelig med vilje
foto: Shutterstock
Selv om der er rigtig mange af os, der går rundt og er glade og tilfredse for vores lov, så er det nok de færreste af os, der rent faktisk kan sige, at vi er lykkelige.
Det var i hvert fald, hvad læge og lykkeforsker Jesper Bay-Hansen erfarede, da han arbejde som praktiserende læge. Og derfor stillede han sig ofte det samme spørgsmål:
- Spørgsmålet, der pressede sig på for mig, var: Hvordan man kommer videre fra »middelglad« til »rigtig glad« eller til ligefrem »lykkelig«, forklarer han.
I dag har Jesper droppet lægegerningen, han har skrevet bogen Recepten på lykke, og han lever af at holde foredrag og lave samtaleterapi og kurser om at finde trivslen og lykken i livet.
Her får du Jesper Bay-Hansens råd til, hvordan du kommer tættere på lykken
1: At være sig selv og dyrke hybriden mellem lyst, mening og, som den tredje dimension, ens personlige styrker, er de første skridt på vejen mod at blive et lykkeligere menneske. Man er dog nødt til at tilsætte sine projekter en knivspids realisme. For hvis en tur på månen er ens eneste ønske, er oddsene for at få det ført ud i livet nok ikke så gode.
2: Når alt kommer til alt, har du selv ansvaret for din lykke. Du kan ikke forvente, at andre tager ansvar for den. MEN det er rigtig dejligt, hvis nogen gør det. »Nogen« kan være familie, venner og sågar samfundet. I anden omgang har man altså også ansvar for andres lykke, ligesom de har for din.
3: Undersøgelser viser, at det at gøre noget for andre i sig selv er lykkeskabende. Hjælpsomme mennesker er generelt mere lykkelige. Og den positive effekt af uselvisk opførsel går begge veje. Du bliver glad af at gøre noget for andre, de bliver glade for din hjælp og begge parter går ud med et større overskud og større glæde.
4: Lykke spreder sig i netværk. Tænk engang at din lykkefølelse spreder sig helt ud i tredje led, det vil sige, vi smitter og smittes af venner og venners venner. Det er både glædesfølelsen, et optimistisk livssyn og smil og latter, der har en afsmittende effekt på omgangskredsen.
5: Sund livsstil holder, hvis man vel at mærke oplever glæde ved den. Det holder at meditere, hvis man oplever, at man bliver afstresset. Det holder at lave sund mad, hvis det er en glæde at lave den, spise den og opleve andre positive effekter deraf mere energi, velvære eller vægttab. Når vores daglige aktiviteter bliver til gode vaner og ikke er sure pligter, så giver sunde vaner mere lykkefølelse. Men hvis vi efter ihærdige forsøg stadig synes, det er rendyrket pinsel at løbe, at spise rosenkål i spandevis og så videre, holder det ikke. Så må man gå på opdagelse og finde andre lykkeaktiviteter, der kan gøre en glad. Det nytter selvfølgelig ikke, hvis det eneste, der gør en lykkelig, er flødeskumskager eller amfetamin. Det er kunstig lykke.
Dagens første måltid er et af dagens vigtigste. Her får du opskrifter på tre morgenmåltider fyldt med fuldkorn
6: Man skal også huske at være glad for de gange man løber/spiser sundt/mediterer i stedet for at slå sig selv i hovedet med alle de ting, man ikke fik gjort eller skal huske at gøre i morgen. Det er sundt at leve i nuet og ikke opholde sig så meget i hverken fremtid eller fortid.
7: En af de store faldgrupper i vejen mod lykke er ens negative tanke- og reaktionsmønstre. Nogle mennesker hidser sig let op eller bliver irritable, andre bliver sårede eller dybt kede af tilsyneladende små ting. Forbløffende ofte kan vi ikke selv gennemskue vores reaktionsmønstre, det kan nemlig være rigtig svært at få øje på sine egne negative tanker. Derfor kan det være godt med et par øjne og ører udefra, enten i form af en professionel terapeut eller en rigtig god ven, der har en skarp iagttagelsesevne og tør sige sin ærlige mening.