https://imgix.femina.dk/media/article/1441-yogamyter.jpg
Sundhed

Sandt eller falsk? 4 myter om yoga

24. november 2014
af SØNDAGs sundhedspanel, redigeret
af: Webredaktionen, foto: All Over Press
Mange af fordommene om yoga har ikke hold i virkeligheden, siger yogaspecialist Karen Pallisgaard. Læs mere og find ud af hvilke myter, der egentlig har noget på sig

Myterne om yoga er meget sejlivede, og det betyder desværre, at mange ikke tør kaste sig ud i at afprøve træningsformen.

Yoga kræver ikke, at man er vegetar og supersmidig, men er derimod en træningsform, hvor alle kan være med.

Karen Pallisgaard, der er specialist i yoga, be- og afkræfter her de mest udbredte yogamyter.

1: Yoga er en religion

Falsk. Yoga har hverken religiøse ikoner, menigheder, gudstjenester, hellige templer eller kirker. Yoga handler ikke om en gud, men til gengæld om det guddommelige i dig. Babyskridt for babyskridt hjælper yoga dig med at finde tilbage til det og indse, hvor fantastisk du og alle andre er.

Har du fået lyst til at dyrke yoga? Find ud af, hvilken yogaform, der passer til dig

2: Yoga afstresser krop og sind

Sandt. Yoga har længe været kendt som en virkningsfuld modgift mod stress. Yoga kombinerer da også en række stressreducerende teknikker som træning, vejrtrækningskontrol, meditation og kropsafslapning. Forskning viser endda, at yoga og åndedrætstræning kan være med til at berolige nervesystemet.

3: Man skal være smidig og sund for at dyrke yoga

Falsk. Men det kan være, at man bliver det hen ad vejen. Da jeg startede med at dyrke yoga, kunne jeg ikke røre gulvet, når jeg stod i en foroverbøjning, men det betød ikke, at jeg var dårlig. Det gode ved yoga er, at alle kan være med på det niveau, de nu engang er på. Derfra udvikler man sig, og vupti, en dag rører man gulvet. Man skal ikke leve på en bestemt sund eller afholdende måde for at dyrke yoga. Al erfaring viser dog, at folk bliver mere opmærksomme på, hvad der er godt for dem, når de dyrker yoga – og på, hvad de vælger at putte i munden.

Vidste du, at yoga gør dig i bedre humør? Læs mere her

4: Yogadyrkere har perfekte kroppe og er aldrig syge

Falsk. For hvad er en perfekt krop? I yogakulturen er en perfekt krop først og fremmest en glad krop, der bliver lyttet til. Flere oplever, at deres helbred bliver stærkere af at dyrke yoga. En forbedret balance er f.eks. en vigtig helbredsmæssig fordel ved yoga, når du bliver ældre, og nogle gigtpatienter oplever en markant forbedring i deres mobilitet og færre ledsmerter, når de dyrker regelmæssig yoga. Men selvfølgelig bliver yogis også syge en gang imellem – og sure og irriterede og vrede og kede af det.

Læs også